Magyar-lengyel szövetség

2020.02.19. 21:32

Rangos lengyel kitüntetést kapott Novák Katalin

Andrzej Duda lengyel államfő a Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztjével tüntette ki Novák Katalint, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkárát „a lengyel-magyar kapcsolatok mélyítéséért tett elévülhetetlen érdemeiért”.

Fotós: Máthé Zoltán

A kitüntetést szerdán Marlena Malag munka-, családügyi és szociálpolitikai miniszter adta át a budapesti lengyel nagykövetségen.

Marlena Malag laudációjában kiemelte, hogy Novák Katalin a családbarát politika kialakítását szolgáló több lengyel-magyar projekt kezdeményezője, részt vett abban, hogy szociális témákban a nemzetközi színtéren és a visegrádi együttműködésben közös állásfoglalásokat alakítsanak ki, és szószólója a társadalmi kapcsolatokat erősítő kezdeményezéseknek. A Magyarországon élő lengyelek önazonosságának megerősítését szolgáló program sem jöhetett volna létre nélküle.

Az államtitkárnak gazdag tapasztalatai vannak a diplomáciai munkában, politikai és közéleti tevékenységében pedig sok eredményt ért el

mondta a lengyel miniszter.

Marlena Malag kitért arra is: Lengyelország akárcsak Magyarország a családokat tartja a legfontosabbnak, ezért 2015 óta a családpolitika a lengyel politika fókuszában áll.

A lengyel kormányzat figyelemmel kíséri Magyarország családokat támogató intézkedéseit, és átveszi azokat, ha lehetőség van rá

tette hozzá.

Jerzy Snopek lengyel nagykövet azt mondta: Magyarország és Lengyelország együttműködése a családbarát politika kialakításában mindkét fél számára gyümölcsöző volt. Hozzátette: a családnak éltető ereje van, ezért a családpolitika és a család ügye mindenkinek fontos.

Novák Katalin a kitüntetést megköszönve kiemelte:

Magyarországnak és Lengyelországnak küldetése van Európában a családközpontú megközelítés képviseletében, mivel tette hozzá ebben az európai kormányok között szinte egyedül vannak.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a magyar-lengyel kapcsolat nagy hömpölygő folyó Budapesttől Krakkóig, a folyót pedig sok mellékfolyó táplálja, és a vizük mára sem apadt el. „Magyar-lengyel szövetség volt, van és lesz jelentette ki.

Lengyelországnak és Magyarországnak ezeréves közös történelme van, és segítséget nyújtanak egymásnak a nehéz időkben. A két ország együtt dolgozik a családok segítéséért is

mondta Novák Katalin.

Borítókép: Marlena Malag lengyel munka-, családügyi és szociálpolitikai miniszter (j) átadja Novák Katalinnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkárának (b) a Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztje kitüntetést a budapesti lengyel nagykövetségen 2020. február 19-én. Jobbról Elizabeta Rafalska lengyel európai parlamenti képviselő (j2)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában