börtön

2020.02.07. 15:15

Szabadon engedtek Egyiptomban egy demokráciapárti aktivistát

Négy év után.

Szabadon engedték Egyiptomban Rámi Szaíd demokráciapárti aktivistát pénteken – közölte Maj Hamid, a több mint négy éve bebörtönzött férfi ügyvédje.

A most 31 éves Szaíd a Hoszni Mubarak elnököt megbuktató 2011. évi felkelés kapcsán vált ismertté, amikor az Április 6. nevű ifjúsági mozgalom tagjaként szervezte a kormányellenes megmozdulásokat.

Az aktivistát 2015 októberben fogták el az egyiptomi hatóságok, mert egy, a hatóságok által nem engedélyezett tüntetésen vett részt. Egy kairói büntetőbíróság akkor tíz év börtönre ítélte a többi között garázdaság és csendháborítás vádjával. Az egyiptomi vezetés ugyanis szigorúan tiltja a nyilvános tüntetéseket, mióta Abdel-Fattáh esz-Szíszi jelenleg is hivatalban lévő elnök 2013-ban hatalomra került.

Szaíd elengedéséről már a múlt héten döntöttek az egyiptomi rendőrség napja alkalmából kiadott szokásos elnöki kegyelem keretében, amelynek értelmében 498 fegyenc feltételesen szabadlábra kerülhetett. A belügyminisztérium közlése szerint a rabokat humanitárius megfontolásból engedték el a kormány büntetés-végrehajtási reformtörekvéseivel összhangban. A tárca közölte azt is, hogy a szabadon engedettek a hatóságok megítélése szerint érdemesnek bizonyultak arra, hogy visszailleszkedjenek a társadalomba.

Jogvédők régóta kifogásolják a szerintük önkényes egyiptomi igazságszolgálatatás rendszerét, a tömeges elnöki kegyelmekre pedig a törvénytelen őrizetbe vételek további bizonyítékaként hivatkoznak. Hozzátették, hogy Szaídon kívül nem tudnak más politikai fogvatartottról, aki a múlt héten kegyelemben részesült volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában