tiltás

2020.02.04. 13:58

Újabb településeket vágtak el a külvilágtól Mianmarban

Öt településen tette elérhetetlenné a mobilinternet-szolgáltatást a mianmari vezetés a forrongó Arakán államban és térségében.

A kormány hétfő este terjesztette ki további településekre az eddig négy arakáni településen bevezetett internetes zárlatot.

A három hónapra elrendelt korlátozást biztonsági követelményekkel és közérdekkel indokolta a kormány – közölte az egyik helyi internetszolgáltató.

Négy arakáni település már több mint hét hónapja van elvágva a világhálótól, amit megfigyelők a világ leghosszabban tartó internetes zárlatának neveznek.

Jogvédők szerint a kommunikációs zárlat célja, hogy megakadályozza a rohingja civilek és az arakáni etnikai csoport elleni túlkapásokról szóló jelentések kiszivárgását.

Az ENSZ „jelentős akadályként” jellemezte helyi humanitárius műveletei szempontjából az internetes zárlatot.

A 19. Cikkely nevű jogvédő csoport Twitter-üzenetében riasztónak nevezte a korlátozás kiterjesztését.

Az Arakánban maradt rohingják apartheid rendszerhez hasonló körülmények között kénytelenek élni, nem hagyhatják el a számukra kijelölt őrzött táborokat, illetve településeket, míg az arakáni etnikumhoz tartozó szomszédjaik szabadabban mozoghatnak – fűzte hozzá a szólásszabadság mellett síkra szálló csoport.

A buddhista többségű Mianmar 2017-ben hajtott végre tisztogatást a muszlim rohingja közösség körében, válaszul egy rohingja lázadók által elkövetett támadásra.

A katonák akcióit többen etnikai tisztogatásnak minősítették, amelynek során tömegével gyilkoltak meg embereket, erőszakoltak meg nőket és számos településen felgyújtották a házakat. 2017 augusztusa óta körülbelül 740 ezer rohingja menekült a szomszédos Bangladesbe a mianmari katonák és a buddhista milíciák elől. Mianmar tagadja a népirtás vádját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában