Járvány

2020.03.11. 21:48

Emmi: zsarol és valótlanságokat állít veszélyhelyzetben a MOK

A minisztérium szerint minden kórházban bőségesen rendelkezésre állnak a megfelelő védőeszközök az orvosoknak, a nővéreknek és szakdolgozóknak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) úgy látja, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) veszélyhelyzetben zsarol és valótlanságokat állít.

A tárca közleményében határozottan cáfolta a kamara vezetőinek sajtótájékoztatóján elhangzottakat. A MOK szerdán arra kérte a kormányt, hogy tegyen erőfeszítéseket az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni fertőzésvédelmét biztosító eszközök beszerzéséért.

Az Emmi azt írta, hogy minden kórházban bőségesen rendelkezésre állnak a megfelelő védőeszközök az orvosoknak, a nővéreknek és szakdolgozóknak. A mentők védőruhában viszik be azokat, akiknél felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja. A kórházakban védőruhás orvosok vizsgálják az embereket. További hatvanezer olyan speciális maszk van, amely a legnagyobb biztonságot garantálja azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik naponta szoros kapcsolatba kerülnek az új koronavírusos betegekkel és fertőzésgyanús emberekkel – sorolta a minisztérium.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ új eljárásrendje biztosítja, hogy a háziorvosok a lehető legkevésbé találkozzanak azokkal, akiknél felmerülhet a koronavírus-fertőzés – írta a tárca.

Közölték: „A MOK vezetésében ülő orvosoknak tudniuk kell – ha nem tudják, az nagy baj, ha tudják és mégis az ellenkezőjét állítják, akkor az már minősíthetetlen -, hogy a háziorvosoknak maguknak kötelességük biztosítani a működésükhöz szükséges feltételeket.”

A betegeik biztonságán túl a sajátjukért is felelnek. Ha kell, az állam kisegíti őket, most például védőmaszkokkal

- írta az Emmi.

A közlemény szerint nem igaz az sem, hogy nem megfelelő a lakosság informálása.

Az operatív törzs naponta tart tájékoztatót, tucatszor hallhatók-láthatók a megelőzést szolgáló rádióhirdetések és tévés kisfilmek, a kormány a hivatalos oldalán, a zöldszámokon és e-maileken keresztül állandó kapcsolatot tart a lakosokkal.

Az pedig példátlan, hogy a MOK vezetése veszélyhelyzetben „próbálja zsarolni a kormányt” az orvosok önként vállalt többletmunkájának felmondásáról szóló nyilatkozatok letétbe helyezésével – vélekedett a minisztérium, hozzáfűzve, hogy ilyenre sehol nincs példa a világon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában