Járvány

2020.04.06. 08:35

Egyre gyakoribb, hogy emberek köpködve támadnak másokra

A koronavírus idején terjedt el, hogy emberek köhögve, köpködve próbálják meg átadni másoknak a betegséget.

Mivel köztudott, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed, ezért a köpködés és a köhögés is hatalmas veszélyeket hordoz magában. Legtöbbször áldozatul pedig a rendőrök esnek, de volt már példa áruházi és kórházi dolgozók leköpésére is – írja a V4NA Hírügynökség.

Egyetlen nap alatt háromszor is áldozatul estek a bécsi rendőrök köpködős támadásoknak.

Múlt hét szerdán először egy áruházhoz kellett kimenniük a rendőröknek, ahol egy külföldit tartóztattak le bolti lopás miatt. Az elkövető azonban nem adta magát könnyen, letartóztatása közben ráköpött a rendőrökre és azt mondta, nem csak koronavírussal fertőzött, de hepatitiszes és AIDS-es is.

A második esetnél a hatóság embereinek szintén egy külföldi elkövetőhöz kellett kimenniük, aki több autót is megrongált. Amikor elfogták, keményen ellenállt a rendőröknek, majd leköpte őket, azt kiabálva, hogy „korona”. A harmadik eset csupán 10 perccel ezután történt Bécs egy másik pontján, ahol

egy osztrák férfi részegen kezdett el erőszakoskodni a kórházban. A férfiről ráadásul kiderült, hogy koronavírussal fertőzött, megpróbálta leköpni nem csak a kiérkező rendőröket, de a kórházi biztonsági őröket is.

A koronavírus járvány közepette egyre több hasonló esetről lehet hallani, ahol az emberek leköpnek vagy leköhögnek másokat, legtöbbször a hatóság embereit.

Egy fiatal nő Franciaországban engedély nélkül volt kint az utcán a kijárási tilalom alatt. Amikor a rendőrök megállították, azt mondta nekik, hogy koronavírussal fertőzött és leköpte őket.

A nő egyébként nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, tettéért pedig héthónapos börtönbüntetést és 350 eurós pénzbírságot kapott. De

Svédországban is tombol az őrület, ott két youtuber, „Alpha&Ali” a járókelőket köhögte le az utcán.

Az esetről videót is készítettek, amit azóta töröltek az internetről, egy újságírónak azonban sikerült lementenie.

Belgiumban egy áruházban történt hasonló eset, ott egy férfi ápolónak öltözve ment be a boltba. Bent aztán azt mondta a dolgozóknak, hogy koronavírussal fertőzött és elkezdett rájuk köpni. Az elkövető itt sem volt ismeretlen a hatóságok előtt és akár két évnyi börtönbüntetés is várhat rá egy 1600 eurós pénzbírsággal együtt.

Belgiumban ráadásul a járvány miatt kialakult helyzetben bűncselekménnyé nyilvánították a köpést és a koronavírus-fertőzés szimulálását is, amelyekért többéves börtönbüntetés és több ezer eurós bírság járhat.

Minderre azért volt szükség, mert Belgiumban is egyre több olyan esetről érkezett bejelentés, ahol az emberek rendőrökre köptek vagy koronavírussal fenyegetőztek.

De Francia Guayanán is köpködős támadással kellett szembenézniük a rendőröknek. Ott egy férfi szintén azt állította, hogy koronavírussal fertőzött, majd leköpte a hatóságokat. Őt tettéért 14 hónapnyi börtönbüntetésre ítélték. Thaiföldön pedig egy olyan férfi köpött le egy másik utast a vonaton, aki szintén koronavírussal volt fertőzött, nem sokkal később pedig meg is halt.

Világszerte egyre szaporodik az ilyen támadások száma. Hasonló köpködéses esetek történtek az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is, ahol olyan is volt, hogy valaki a buszsofőrt köpte le. Ez azért is megdöbbentő, mert a hírek szerint

öt buszvezető is meghalt már Londonban a koronavírusban.

Az is előfordult, hogy egy férfi a saját nyálát kente szét a boltban az árukon, őt a rendőrség szintén letartóztatta, arról azonban nem tudnak, hogy fertőzött lett volna.

Borítókép: kivágás egy youtuber videójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában