Járvány

2020.04.27. 09:22

Ez Varga Judit véleménye Michael Roth állításáról

„A Die Welt-ben is válaszoltam Michael Roth német uniós államtitkár Magyarországot támadó és a megbüntetésünket kilátásba helyező múlt heti írására” – írja Facebook-oldalán az igazságügyi miniszter.

Varga Judit ezután pontokba szedve közli véleményét:

1. Magyarország démonizálása tévút.

2. Visszautasítjuk, hogy ezekben a válságos időkben a német államtitkár egy ellenségképet vázol fel, ahol az egyik fő ellenség Magyarország.

3. Nem kívánom sokadszor elmagyarázni, mennyire téves az az állítás, hogy Magyarországon nem tartjuk tiszteletben a jogállamiságot és a demokráciát, mivel ezt már sokszor megtettem, de láthatóan sokan nem nyitottak a valódi érveken alapuló diskurzusra.

4. Jelenleg minden országnak és döntéshozónak a koronavírus-járvány elleni védekezésre kell koncentrálnia a polgárok életének és egészségének védelme érdekében.

5. Megállapodásra kell jutni az EU többéves költségvetéséről, amihez a tagállamok teljes egyetértése, konszenzusa szükséges. Adódik a kérdés, hogy Michael Roth vajon miként kívánja elérni az egyetértést, ha nyíltan kijelenti, hogy olyan eszköz kialakítására törekszik, amelynek célja egy tagország megbüntetése.

6. A kérdésre, hogy miért rúgja fel látványosan Michael Roth a soros EU-elnököktől elvárt semlegesség íratlan törvényét a júliusban kezdődő német soros elnökség előkészítésének utolsó szakaszában több válasz is adható: talán azért, hogy a költségvetési tárgyalások előtt új törésvonalak és új megosztottságok alakuljanak ki, talán azért, hogy nyomást gyakoroljon Magyarországra, amely az aktuális javaslatok alapján az arányokat tekintve a legnagyobb forrásvesztést szenvedné el.

7. Az is meglehet, hogy Michael Roth a pótcselekvést részesíti előnyben az igazi válságkezeléssel szemben, és erre tökéletesen megfelel Magyarország megleckéztetése és helyreutasítása, de ez a politikai stratégia nem szolgálja Európa érdekét.

8. Németországnak gyakran sikerült kritikus helyzetekben semleges közvetítőként egyetértést teremtenie nehéz kérdésekről, és ilyen törekvéseiben továbbra is számíthat Magyarországra, mint stabil partnerére, vele szoros érdek- és értékközösségben álló szövetségesére. A jelenlegi válságos időkben nagyobb szükség van az együttműködésre és koordinált európai fellépésre mint valaha, a múlt heti államtitkári támadás pont ezt nehezíti meg, de nem fogjuk engedni, hogy ellehetetlenítse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában