Járvány

2020.04.23. 10:03

Guterres: a járvány elleni harc során szem előtt kell tartani az emberi jogokat

A vírus jobban sújthat egyes közösségeket, amelyek tagjai kevésbé tudnak hozzáférni a közszolgáltatásokhoz.

Az emberi jogok tiszteletben tartásának fontosságát emelte ki az ENSZ főtitkára az új típusú koronavírus elleni harcról csütörtökön, videoüzenetben elmondott beszédében, egyúttal felhívta a figyelmet annak veszélyére, hogy a járvány okozta válság könnyen válhat emberi jogi válsággá.

A világszervezet e témával foglalkozó hivatalos állásfoglalásának közzététele alkalmából elmondott beszédében António Guterres leszögezte: maga a vírus nem válogat, mégis jobban sújthat egyes közösségeket, amelyek tagjai – rendszerszintű egyenlőtlenségek miatt – kevésbé tudnak hozzáférni a közszolgáltatásokhoz.

Noha egyetlen országot sem nevezett meg, a főtitkár felemelte szavát az erősödő gyűlöletbeszéd, a populizmus és a nacionalizmus ellen, amelyek miatt sérülhetnek az emberi jogok. Kiemelte: a járványügyi intézkedéseknek tiszteletben kell tartaniuk a civil szférát és a sajtószabadságot is.

„A válság ürügyül szolgálhat olyan korlátozó intézkedések meghozatalához, amelyeknek nincs közük a járványhoz” – tette hozzá.

Egyúttal sürgette a kormányokat, hogy a járvány elleni harc során senkit ne különböztessenek meg hátrányosan.

„Sose felejtsük el, hogy a fenyegetést a vírus jelenti, nem pedig az emberek” – hangsúlyozta Guterres, hozzátéve: a vírus a veszély, az emberi jogok pedig erősítik az embereket.

A most bemutatott jelentéssel az ENSZ felhívja a figyelmet arra is, hogy a járvány okozta gazdasági nehézségek tovább fokozhatják a kialakult válságot. Ha ezeket nem mérsékelik, a növekvő feszültség társadalmi elégedetlenséghez vezet, amelyre kemény biztonsági intézkedésekkel válaszolhatnak a kormányok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában