Járvány

2020.04.22. 10:46

Schanda Tamás: jól áll a digitális átállás a szakképzésben és a felsőoktatásban (videó)

A megváltozott körülmények között is arra törekszünk, hogy a fiatalok versenyképes tudásra tegyenek szert – mondta el Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóját megelőzően.

Mint a Magyar Nemzet tudósítása szerint elmondta, a napokban elérhetővé válik az ügyintézési funkció a felvi.hu oldalon, és itt pótolhatják dokumentumaikat, illetve módosíthatnak az eredeti sorrenden. Az elektronikus rendszer értesítést küld, ha valaki kihagyott volna egy lépést – tette hozzá. Úgy fogalmazott: természetesen az egészség és az élet védelme a legfontosabb, de a gazdaság talpra állásáról sem feledkeztünk el: ebben nagy szerepe lesz azoknak is, akik most jelentkeznek a felsőoktatásba, illetve a szakképzésbe.

Schanda Tamás kiemelte: megszűntek a személyes érintkezések az oktatásban, és így lesz a számonkérésnél is: az ITM javaslata szerint a szakképzésben tanulóknál se legyenek szóbeli vizsgák, ha mégis szükség van rá, akkor kis létszámban tartsák.

Schanda Tamás államtitkár és az Operatív Törzs tájékoztatóját itt tudja megtekinteni:

Mint mondta, az elmúlt hetekben rengeteg kreatív megoldás született, amelyek a veszélyhelyzet elmúltával is használhatók lesznek. Több mint 75 ezer fiatalt segítenek hozzá, hogy megszerezze a diplomáját, esetükben eltekintenek a kötelező nyelvvizsgától.

Schanda Tamás beszélt arról is, hogy augusztus 15-től több mint duplájára emelik a szabad felhasználású Diákhitel 1 összegét, amivel így 1,5 millió forint lesz elérhető. Ezenkívül kamatmentessé teszik a nyelvtanulási diákhiteleket, de ezt májustól kivezetik a rendszerből.

Borítóképünkön Schanda Tamás államtitkár látható egy korábbi sajtótájékoztatón

Ezek is érdekelhetik