Járvány

2020.04.10. 14:00

Május 4-ig meghosszabbíthatják a kijárási korlátozást az olaszoknál

Nem enyhülnek az új koronavírus-járvány miatti óvintézkedések közvetlenül a húsvéti ünnepek után sem a pénteki olasz sajtó szerint, amely a kormány bejelentését megelőzve úgy értesült, hogy legfeljebb a könyvesboltokat és a mezőgazdasági gépgyártást indítanák újra.

A Corriere della Sera legnagyobb olasz napilap címoldala szerint Olaszország május 3-ig továbbra is „zárva tart”, a baloldali La Repubblica azt írta, május 4-től indulhat a korlátozások részleges feloldása. A Libero jobboldali ellenzéki újság megjegyezte, hogy az olaszok türelme elfogyott, „az emberek lázadnak, és ki akarnak menni otthonról”.

Giuseppe Conte miniszterelnök péntek estéig ígérte annak bejelentését, meddig hosszabbítják meg a korábban április 13-ig elrendelt óvintézkedéseket.

A kormányfő az utóbbi napokban esetleges oldásról, egy úgynevezett második fázisról beszélt, egyes nem létfontosságú termelési és szolgáltatási ágazatok újraindításával. Az újságok úgy tudják,

a korlátozások enyhítéséről még mindig nem született forgatókönyv, a tervvázlatokban többek között a könyvesboltok, a mezőgazdasági gép- és a bútorgyártás, a csecsemőcikkeket áruló üzletek újranyitása szerepel.

Ezt a gyáriparosok szövetsége nem tartja elegendőnek. Az ország ipari-gazdasági motorjának tartott északi régiók, amelyek egyben a járvány gócpontjai is, folyamatos nyomást gyakorolnak Rómára a termelés minél előbbi újraindítására.

Az egészségügyi hatóságok hangsúlyozzák, hogy

a fokozatos újrainduláshoz az kell, hogy az olaszországi intenzív osztályok ágyainak legalább fele megüresedjék, valamint megfelelő számú szájmaszkot kell biztosítani a dolgozóknak és a lakosságnak.

Jelenleg a fejenkénti három darab, egyszer használatos szájmaszkból sem jutott még mindenkinek, ahogyan az olasz utcákon szolgáló rendőrük is szájmaszk nélkül dolgoznak.

„Az egészség az első, de a gazdaságot sem lehet még sokáig kikapcsolva hagyni”

- jelentette ki Giuseppe Conte, aki az – Il Giornale jobboldali újság szerint – a járványhelyzetben eddig erősödő támogatottsága elvesztését félti.

A belügyminisztérium húsvétra rendkívüli szigorítást rendelt el: lezárták az utcákat, tereket, városokat, országutakat. Az üdülőhelyek polgármesterei jogosítványt kaptak a helyi intézkedések további szigorítására. Drónok, helikopterek figyelik Rómát is.

„Ne mozduljatok, ne ügyeskedjetek a korlátozások alóli kibújással!”

- figyelmeztette a fővárosiakat Virginia Raggi főpolgármester. Az adatok szerint,

a nappal gyakoribb ellenőrzések miatt a késő esti órákban nő az utcákon a mozgás, amikor az egész nap otthon tartózkodó olaszok megpróbálnak egy kicsit kiszökni levegőzni.

A csütörtök este közölt adatok azt mutatják, hogy a járványgörbe még mindig stabil, a diagnosztizált fertőzöttek száma a két nappal ezelőtti 880-ról ismét 1600 fölé ugrott. A halottak száma napról napra még mindig hatszázzal többel emelkedik. Olaszországban már több mint 18 ezren veszítették életüket, köztük 105 orvos és 28 ápoló. A tízmilliós Lombardiában több mint tízezer járványbeteg halt meg február 20. óta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában