sznt

2020.04.16. 18:10

Papíron csaknem 150 ezer aláírást gyűjtött az RMDSZ a nemzeti régiókért

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) átadta az aláírásokat a Székely Nemzeti Tanácsnak (SZNT) a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés támogatására – számolt be csütörtökön az SZNT sajtószolgálata.

Az SZNT a közleményében köszönetet mondott az aláírásokért a szervezőknek, önkénteseknek és aláíróknak egyaránt. Megállapította ugyanakkor, hogy

a járványhelyzet miatt csak háromnegyed részben teljesült az RMDSZ által korábban vállalt 200-220 ezer aláírás összegyűjtése.

A SZNT közlése szerint az általa ellenőrizhető támogató aláírások száma 412 ezerre nőtt,

az aláírásgyűjtő partnerektől kapott információk szerint pedig meghaladta a félmilliót.

A tanács azt is hozzátette, hogy

az aláírások száma Romániában Magyarországon és Szlovákiában meghaladta az EU által támasztott küszöbértéket.

„A jó hír arra ösztönöz, hogy a rendkívüli járványhelyzet körülményei között a munkát folytatni kell” – fogalmaz az SZNT közleménye. A tanács emlékeztetett arra, hogy a kezdeményezők beadványban kérték az Európai Bizottságot a május 7-i határidő meghosszabbítására, átütemezésére. Hozzátette: a beadványra még nem érkezett válasz.

A tanács arra buzdította híveit, hogy a www.nemzetiregiok.eu címen írják alá a polgári kezdeményezést, és népszerűsítsék a lehetőséget.

Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló európai uniós kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel. Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és idén május 7-éig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában