Székely Nemzeti Tanács

2020.04.10. 09:17

Több mint negyedmillió aláírást gyűjtöttek már a nemzeti régiókért

Meghaladta a negyedmilliót a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésének támogatására összegyűlt aláírások száma, az SZNT a koronavírus-járvány miatt meghosszabbítaná a gyűjtés idejét – mondta a szervezet külügyi megbízottja.

Dabis Attila az M1 műsorában közölte:

az eredményességhez szükséges hét tagállamból háromban – Magyarországon, Romániában és Szlovákiában – már összegyűlt a kellő számú aláírás, emellett papír alapon még tízezres nagyságrendű aláírással rendelkeznek.

Ezeket a járvány miatt egyelőre nem tudták összesíteni, de kampány hajrájában még százezres nagyságrendű aláírásra van szükségük – mondta. Közölte, hogy

az SZNT a határidő lejárta előtt egy hónappal, április 7-én beadvánnyal fordult az Európai Bizottsághoz a határidő féléves, rugalmas módosítása érdekében.

A hat hónapos hosszabbítás vagy akkor kezdődne, amikor az EU tagállamainak többségében megszűnnek a társas érintkezést korlátozó intézkedések, vagy akkor, amikor a szervezők jelzik a bizottságnak, hogy folytatni tudják a gyűjtést – tette hozzá.

Kiemelte: a többi folyamatban levő európai polgári kezdeményezés szervezőivel is felvették a kapcsolatot, hogy hasonlóan járjanak el, és így együtt nagyobb nyomást helyezzenek az Európai Bizottságra.

A kezdeményezés azt szolgálja, hogy Európa őshonos nemzeti közösségei – köztük a határon túli magyarok – megőrizhessék nemzeti identitásukat szülőföldjükön, és ehhez az Európai Uniótól is forrásokat kaphassanak – emlékeztetett Dabis Attila.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában