Hableány

2020.05.29. 10:49

A Hableány szerencsétlensége egyszerre két nemzet tragédiája (videó)

Magyarország legsúlyosabb hajóbalesetében 27 ember halt meg, egy embert eltűntként tartanak számon.

Budapest, 2019. június 11. A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végzõ uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. MTI/Lakatos Péter

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Egy éve már, hogy a Viking Sigyn szállodahajó a Margit híd közelében nekiütközött és maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, amely elsüllyedt.

A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

A szomorú évforduló alkalmából több megemlékezést is tartottak a városban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy péntek délelőtti megemlékezésen elmondta: az elmúlt hónapokban az egész világ egy új típusú kihívással nézett szembe, amikor a világjárvány következtében emberek élete, egészsége és munkája került veszélybe.

Ez alatt a néhány hónap alatt az emberek példamutató fegyelmezettségére volt szükség ahhoz, hogy most, a katasztrófa első évfordulóján legalább ebben a körben fejet hajthassanak az áldozatok emléke előtt – mondta.

A Hableány sétahajó katasztrófája egyszerre két nemzet tragédiája, a Budapest éjszakai látványában gyönyörködő koreai utasokat szállító sétahajót elsodorta egy nagy szállodahajó, néhány másodperc alatt el is süllyedt

- idézte fel.

Mély megrendülést okozott a tragédia az egész országban, heteken keresztül budapestiek és sok vidéki kereste fel a tragédia helyszínét – emlékezett a miniszter,

aki megindítónak nevezte azt az eseményt, amikor magyarok koreaiakkal együtt koreai népdallal emlékeztek az áldozatokra.

A tragédia utáni napok és hetek példátlan szolidaritásról, összefogásról és a nehéz körülményekkel dacoló szakértelemről is szóltak – mondta, majd köszönetet mondott a mentőakcióban részt vevő magyar, osztrák, koreai és szerb szakembereknek, és felidézte: a mentőakció során hét embert sikerült élve kimenteni, majd a roncs kiemelése és a kutatási műveletek eredményeként 27 áldozatot helyezhetett végső nyugalomra családja, egy áldozatot pedig még mindig keresnek.

A miniszter a kormány nevében együttérzését fejezte ki az áldozatok családtagjainak, valamint a koreai nemzetnek.

Úgy fogalmazott: az áldozatokat a szívünkbe zárjuk és a tragédia napját soha nem felejtjük el.

Mindannyiunk jogos elvárása, hogy választ kapjunk arra a kérdésre, hogy pontosan mi és hogyan történt, és az is, hogy az eljárások indokolatlan elhúzása nélkül szabják ki a büntetést a tragédiáért okolhatókra – mondta Szijjártó Péter, majd hozzáfűzte: a szörnyű baleset megerősítette a két nemzet barátságát.

Bejelentette: magyar idő szerint péntek délelőtt Magyarország nagykövete Szöulban 38 koreai búvárnak és más, a mentésben részt vevő embernek Barátság-érdemjelet adott át.

Emlékmű is készül

A baleset áldozatainak emlékére emlékművet is állítanak – mondta Szijjártó Péter.

A munkával megbíztak egy magyar-koreai alkotópárost, a tervek már elkészültek, már csak az áldozatok családtagjainak kell igent mondaniuk.

Ha ez megtörténik, készen állunk arra, hogy közösen elkészíttessük az emlékművet, hogy minél hamarabb itt állhasson, a Margit híd pesti hídfőjénél

- tette hozzá.

Karácsony Gergely főpolgármester a megemlékezésen azt mondta, a főváros a hatáskörében meg fogja tenni a szükséges lépéseket.

„A nyilvánvaló emberi figyelmetlenség és a vétség mellett ugyanis felül kell vizsgálni a hajós forgalomra vonatkozó szabályokat is” – jelentette ki.

Hangsúlyozta: semmilyen tragédiára nem lehet felkészülni, az egyik pillanatról a másikra változtatja meg az életeket, és a történések után soha nem lehetünk azok, akik előtte voltunk. Hozzátette: a Hableány tragédiájában még fájdalmasabb és még borzalmasabb, hogy emberi vétség okozta.

Csö Kju Szik, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete felidézte: sok ártatlan ember vesztette életét a balesetben, és a családok, akik elvesztették a Magyarországra látogató hozzátartozóikat, azóta is ezzel a fájdalommal élnek. Hozzátette: a nagykövetség mindent megtesz azért, hogy valamennyi vigaszt nyújtson számukra, valamint hogy a megfelelő felelősségre vonás és kárpótlás minél előbb megtörténjen.

Megjegyezte: imádkozik azért, hogy a tragédia utolsó, máig keresett koreai áldozatát is megtalálják.

Elmondta: nem tudnak együtt emlékezni a hozzátartozókkal, de reméli, a jövőben, az emlékmű elkészültekor ezt megtehetik. Beszéde zárásaként felolvasta a tragédiában elhunyt egyik koreai állampolgár családtagjának versét.

Az ünnepség elején koreai szokás szerint lehajtott fejjel, egyperces néma csenddel adóztak az áldozatok emléke előtt, a végén pedig a külügyminiszter, a főpolgármester és a nagykövet közösen helyeztek el koszorút az áldozatoknak emléket állító plakett elé, majd emlékükre fehér virágszirmokat szórtak a Dunába.

Hajós megemlékezést is tartottak

A Hableány tragédiájáról egy hajós kegyeleti szertartás keretében is megemlékeztek Budapesten.

A kegyeletadás alkalmával

a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Hajózási Társaság Millennium I. nevű hajójáról egy koszorút helyeztek a vízre a baleset helyszínén, a Margit hídnál, 28 szál gyertyát gyújtottak, illetve 28-szor kondult meg a hajó harangja az áldozatok emlékére.

Ezt megelőzően ökumenikus szertartást tartottak az áldozatokért. A szertartáson Tóth Mihály, a Panoráma Deck szóvivője emlékeztetett arra, hogy hármas tragédia történt a hajózást hivatásuknak tekintők számára: odaveszett egy hajó, a legénysége, és ami a legfájóbb, odavesztek az utasok is.

Ezért tartják szükségesnek, hogy a hagyományok szerint az évfordulón is megemlékezzenek az áldozatokról – tette hozzá.

Azt is elmondta: szeretnék, ha a megemlékezés a hajózás szeretetéről is szólna, vagyis felhívná a figyelmet arra, hogy azoknak, akik a hajóznak, minél jobban oda kell figyeljenek egymásra.

Kérdésre válaszolva emlékeztetett arra, hogy már a balesetet követően felajánlották a Hableány orr-részét egy műemlék megvalósításához. Úgy tudják, hogy a hajó orra és a harangja használható fel erre a célra – tette hozzá.

Az ügyben az ügyészség a Viking Sigyn szállodahajó ukrán hajóskapitányát teszi felelőssé a tragédiáért. A férfival szemben tavaly novemberben emelt vádat az ügyészség vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt.

Ugyanakkor a kapitány ellen folyó per a koronavírus-járvány miatt várhatóan csak szeptemberben kezdődhet el.

Az évfordulón, pénteken 11 órától a Magyar-Koreai Baráti Társaság is megemlékezett a koreai és magyar áldozatokról a baleset helyszínén.

Nemzeti színű szalaggal átkötött és a társaság nevével feliratozott virágtálat helyeztek a vízre, mécseseket gyújtottak, végül virágszirmokat szórtak a Margit hídról a folyóba.

Címkék#hableány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában