1-5 évet is kaphat

2020.05.07. 09:28

A Momentum pártelnöke ellen is nyomoznak rendőrök elleni támadás miatt

Még tart a nyomozás Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, valamint Szarvas Koppány Bendegúz, a párt önkormányzati képviselője ellen a 2018-as Kossuth téri tüntetésen történt rendőrök elleni támadások miatt. A tettlegesség ellenére mindkét politikus ártatlannak vallja magát.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség továbbra is nyomoz a 2018-as Kossuth téri tüntetéseken rendőrökre támadó közszereplők ellen – tudta meg a Magyar Nemzet a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivőjétől, Kovács Katalin katonai ügyésztől. Mindkét közszereplő a Momentum Mozgalom politikusa. Fekete-Győr András a párt elnöke, valamint Szarvas Koppány Bendegúz VIII. kerületi önkormányzati képviselő.

A Magyar Nemzet ízt írja, a Momentum elnökét tavaly április elején hivatalos személy elleni erőszak elkövetésével gyanúsította meg a nyomozó hatóság. Az alapos gyanú szerint Fekete-Győr András a 2018. december 13-án a fővárosi Kossuth Lajos téren tartott tüntetésen, a Parlament főlépcsőjénél az épület védelmére felsorakozott rendőrök irányába célzottan egy meggyújtott füstképző eszközt hajított. Fekete-Győr tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el.

Szarvas Koppány Bendegúz a Momentum Mozgalom tagja, a 2018-as országgyűlési választásokon a párt képviselőjelöltje, korábban a Demokratikus Koalíció ifjúsági szervezetének országos elnöke volt. A politikust a nyomozó ügyészek tavaly április 29-én szintén hivatalos személy elleni erőszak elkövetésével gyanúsították meg. A vádhatóság szerint Szarvas 2018. december 12-én és 13-án a Parlament előtti tüntetéseken a rendezvény biztosítását, illetve az épület védelmét ellátó rendőrsorfal felé célzottan eldobott egy nem azonosítható tárgyat, több meggyújtott füstképző eszközt, amely a rendőrök látásának és légzésének nehezítésével akadályozta a létesítménybiztosítási feladatok ellátását. Ezen túlmenően egy 400 milliliteres, kapszaicinoid hatóanyagú könnygázszóró palackkal a rendőrsorfal tagjai irányába fújt, majd a rendőrök felé dobott egy szikrázó tárgyat, amellyel eltalált egy rendőrt. A politikus ugyancsak tagadja, hogy tettével bűncselekményt követett volna el.

Szarvas Koppány Bendegúz idén áprilisban azzal került a hírek élére, hogy akasztással fenyegette meg a kormánypárt tagjait.

A józsefvárosi momentumos önkormányzati képviselő a Facebook-oldalára írta ki: „Járványkezelés Fidesz módra. Nehéz erre szalonképesen reagálni, inkább csak úgy fogalmazok: megdolgoznak a fiúk a lámpavasért.” A helyi Fidesz felszólította Szarvast, hogy távozzon a közéletből, ám ő nemhogy lemondani, még bocsánatot kérni sem volt hajlandó.

A hivatalos személy elleni erőszak büntető törvénykönyvi büntetési tétele egytől öt évig terjedő szabadságvesztés. A büntetőeljárásról szóló törvény szerint a nyomozást a gyanúsítástól számított két év alatt kell befejezni, azaz a két momentumos politikus esetében 2021 áprilisáig – írja a lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában