Járvány

2020.05.20. 07:51

Alapjogi biztos: egy beteg sem panaszkodott, hogy hazaküldték

A különleges jogrend intézménye maga is alapvető jogok, különösen az élethez valamint a testi és lelki egészséghez való jog védelmét szolgálja – nyilatkozta Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, aki szerint a hazánkban elrendelt korlátozások szükségszerűnek és arányosnak bizonyultak.

Budapest, 2019. július 1. Az alapvetõ jogok biztosának jelölt Kozma Ákos jogász, a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettese kinevezés elõtti meghallgatásán az Országgyûlés igazságügyi bizottságának és fenntartható fejlõdés bizottságának együttes ülésén az Országház Nagy Imre termében 2019. július 1-jén. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Az ombudsman az érettségiről és a kórházi ágyak kiürítéséről is beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Az alapvető jogok biztosa szerint a járvány megfékezése érdekében az elmúlt hónapokban elrendelt állami intézkedések mindannyiunk életét nehezítették. Kifejtette: mivel az állampolgárok autonómiájához tartozó egyes cselekmények – például a szabadidős tevékenység, vagy a csoportos találkozások – egészségügyi kockázatot hordoztak, ezért korlátozás alá estek.

„A koronavírus-járvány miatt leginkább a kiszolgáltatott, sérülékeny helyzetű csoportok – az idősek, a betegek, a fogyatékossággal élők, a hajléktalanok, illetve a gyermekek és a zárt intézményekben élők – alapjogainak az érvényesülésében merülhettek fel nehézségek” – hangsúlyozta Kozma Ákos, hozzátéve, hogy többnyire a már amúgy is meglévő problémák erősödtek fel. Példaként említette a digitális oktatáshoz szükséges informatikai háttér hiányát, a higiéniát, az elszigetelődést, a munka és kereseti lehetőségek beszűkülését, a bentlakásos otthonok személyi és tárgyi feltételeinek biztosítását.

A hivatalához érkezett panaszok kapcsán Kozma Ákos kitért rá, hogy voltak, akik a munkavállalók jogairól kértek tájékoztatást, vagy a munkáltatók által a veszélyhelyzetben gyűjthető adatok köréről érdeklődtek. Mások a nehéz anyagi helyzetben élők gyermekeinek digitális oktatásának költségei miatti nehézségeiről tájékoztatták a hivatalt. Többen jelezték az apás szülés kapcsán felmerült problémákat, és érkezett megkeresés a járványügyi védőfelszerelések megdrágulása miatt is.

Elmondta, hogy érdeklődtek a nyári táborok megtartásával kapcsolatban, és a hiteltörlesztési moratórium szabályainak értelmezéséhez is kértek segítséget. Kaptak jelzéseket a fogyatékossággal élő személyek könnyen érthető tájékoztatásának hiányáról, a gyermekvédelmi intézményekben elrendelt korlátozások miatt, illetve a különélő szülőknél a gyermekükkel való kapcsolattartás akadályozottságáról.

Az alapjogi biztos elmondta: fontosnak tartja, hogy személyes benyomások révén kísérje figyelemmel az aktuális helyzetet, ezért országos látogatássorozatot indított. Felkereste a gyermek-, illetve speciális otthonok mellett többek között az operatív törzs ügyeleti központját, a kiskunhalasi mobil járványkórházat, a rendőrség, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Honvédség intézményeit, határátkelőhelyeket, valamint javítóintézetet és büntetés-végrehajtási intézeteket is.

„Általánosságban elmondható, hogy nagyon pozitív tapasztalataim voltak. A veszélyhelyzetben elrendelt korlátozások szükségszerűnek és arányosnak bizonyultak, amelyet alátámaszt, hogy a koronavírus nem került be a büntetés-végrehajtási, a gyermekvédelmi, a rendőrségi, a fogyatékossággal élő személyek elhelyezésére szolgáló intézményekbe”

− fogalmazott.

Kozma Ákos hangsúlyozta: a különleges jogrend intézménye maga is az alapvető jogok, különösen az élethez való jog, illetve a testi és lelki egészséghez való jog védelmét szolgálja.

Hozzátette: veszélyhelyzet kihirdetésére korábban is került már sor hazánkban, de az ország területének egészére kiterjedő, a jelenlegihez hasonló időtartamban fennálló helyzetre még nem volt példa, ezért nem állt rendelkezésre részletes alkotmánybírósági gyakorlat a meghozott intézkedések megítéléséhez.

Kiemelte:

az eltelt másfél hónapban nem került sor kifejezetten a járványügyi intézkedések végrehajtásával kapcsolatos jogsérelem megállapítására.

„Jelenleg több átfogó, illetve egyedi vizsgálat van folyamatban, de eljárási gyakorlatunk értelmében ezek részleteiről csak a jelentés kiadásával nyújtok majd tájékoztatást” – mondta.

„A kórházi ágykapacitás felszabadításával összefüggésben eddig egyetlen egyedi, konkrét jogsérelmen alapuló panaszbeadványt sem kaptunk. Tehát egyetlen beteg, vagy annak hozzátartozója sem fordult a hivatalhoz azzal, hogy bár állapota ezt nem indokolta volna, mégis hazaküldték”

− hangsúlyozta a biztos.

Az érettségi vizsgákkal kapcsolatban közölte: az utolsó írásbelire május 21-én kerül sor, de eddig nem érkezett panasz a hivatalához konkrétan a vizsgák lebonyolításával kapcsolatban.

Borítókép: Kozma Ákos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában