gyanús ügyek

2020.05.21. 07:28

Demszky főkertészének cége kaszált az angyalföldi üzleten

Elkeseredett civilek szerint több, túlárazott beruházás valósult és valósul meg a társasházukban. A paneltömb előkertjeit a helyi önkormányzat ültette be és csinosította ki 44,4 millió (!) forintért. A beruházást a Demszky-éra főkertészének cége végezte, amelyet korábban kartellgyanú ­miatt vizsgált a versenyhivatal. A másik beruházás egy fűtés-korszerűsítési pályázat, a mintegy százmillió forintos maximális összegből újítják fel a társasház fűtési rendszerét és látnák el az új fűtőtesteket okosmérőkkel.

„A XIII. kerületben található Madarász Viktor utca 29–43. szám alatt található társasház melletti közterületi besorolású előkertek felújításának, egy alacsony fémkerítéssel való körbekerítésének és a kiemelt növénykazettás ágyások létesítésének összköltségéből adódik az ár” – válaszolta a Magyar Nemzetnek a 44,4 millió forintba kerülő beruházással kapcsolatos kérdésre Borszéki Gyula XIII. kerületi MSZP-s önkormányzati képviselő.

Hozzátette: a beruházás az AngyalZÖLD+ stratégia keretében valósult meg, amelyben a kerület közparkjainak fejlesztésére, átépítésére 5,692 milliárd forintot fordított az önkormányzat 2015 és 2019 között, míg a zöldhálózat üzemeltetésére 7,319 milliárd forint jutott. A lakók és a társasház közös képviselőjének tájékoztatása szerint

a 44,4 millió forintból kialakított előkerthez az önkormányzat nem biztosított ­például locsolórendszert, de a locsoláshoz szükséges víz díjának fedezetéről sem gondoskodott.

Emiatt a túlárazottnak tűnő projekt az enyészeté lehet az aszályos időjárás következtében.

A Madarász Viktor utcai beruházást egy érdekes hátterű cég végezte:

az önkormányzat honlapján csak Parkfenntartó Kft.-ként megnevezett cég többségi tulajdonosa az Umbrella Holding Kft., amelynek ügyvezetője nem más, mint a Főkert volt vezérigazgatója, Kocsis László,

akit 2009 májusában a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottsága indoklás nélkül menesztett a posztjáról. A Magyar Nemzet sajtóértesülésekre hivatkozva arról ír, hogy a döntés előzménye az lehetett, hogy a Gazdasági Versenyhivatal 2009 elején kartellezés miatt vizsgálatot indított, mivel a gyanú szerint a Főkert három cég – a Garden Kft., a Lián Kft. és a Pannon Park Forest Kft. – között gyakorlatilag felosztotta a fővárosi parkrendezési piacot 2004-től kezdve.

A Parkfenntartó Kft. volt a botrányos zuglói Pillangó parki felújítási projekt kivitelezője is, amelynél szintén felmerült a túlárazás gyanúja.

Demszky Gábor volt főkertészének cégei legutóbb a Wittinghoff Tamás által vezetett Budaörsön nyertek el konzorciumban egy másfél milliárdos parkfenntartási keretmegállapodást.

A Magyar Nemzet úgy bukkant az előkert-felújítási projektre, hogy Bokor József nyugalmazott mérnök a lap segítségét kérte egy szerinte korrupciógyanús ügyben. Bokor úr, aki saját bevallása szerint a XIII. kerületi MSZP-s önkormányzati vezetés híve volt,

először baloldali lapokhoz fordult történetével, ám azok elutasították a megkeresését.

Bokor úr véleménye szerint

a Madarász Viktor utcai paneltömb fűtési rendszerének korszerűsítésére kiírt pályázat körül is számos furcsaság található, pontosabban ő maga korrupciógyanús ügyeket vél a háttérben.

A Magyar Nemzet számára eljuttatott dokumentumok szerint a társasház az Innovációs és Technológiai Minisztérium ZRF-TÁV/2019-es pályázatán indult el, amelyben az „okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztésére és radiátorcserékre” lehetett állami támogatásra pályázni ötvenszázalékos önerővel.

A társasház közös képviselője, Varenke György 2019 szeptemberének elején hívta össze a lakógyűlést, amelyen megjelent a DAP Építészeti és Mérnöki Kft. munkatársa, a céget a közös képviselő kérte fel a pályázat megírására, menedzselésére. Bokor úr többek között azt kifogásolta, hogy a DAP Kft.-t a közös képviselő egyeztetés nélkül jelölte ki a feladatra.

Varenke György a Magyar Nemzet kérdésére úgy válaszolt, hogy a DAP Kft. mellett a Magyar Panelrehabilitációs Nonprofit Kft.-vel történtek egyeztetések, ám ők előre kérték volna a díjukat, míg a DAP Kft. saját kockázatra, „sikerdíjas” konstrukció­ban vállalta az előkészületeket, majd őket a közgyűlés határozatban fogadta el. Hozzátette: a pályázat sürgető határideje miatt is történtek így az események.

A beruházás kapcsán a DAP első körben csak egy maximális árat tett közzé a munkákat illetően, amely 96,4 millió forintot tett volna ki. Ezt Bokor József és többen is jelentős túlárazásként értékelték, ezért

megnézték, hogy egy közeli, hasonló adottságú lakóházban mennyiért végezték el ezeket a munkákat, és az általuk beszerzett dokumentumok alapján körülbelül fele ennyi pénzből valósultak meg a munkálatok.

Borszéki Gyula a Magyar Nemzetnek küldött válaszában leszögezte: a pályázatok esetében bevett gyakorlatnak mondható, hogy olyan pályázatot nyújtanak be, amelyben a legnagyobb várható összköltséget tüntetik fel.

Bokor József és néhány lakó rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte 2019 szeptemberében, ahol már egy új, 77,9 millió forintos ajánlatot kaptak kézhez, amelyben az összes költségből engedett a DAP Kft., kivéve a saját bevételnek számító projektmérnöki díjat, amely változatlan maradt. Egy héttel később azonban, egy írásbeli szavazás után, szeptember 19-én a jegyzőkönyvek szerint végül a ház elfogadta az árajánlatot, amelyben újfent a 96,4 millió forintos maximális ár szerepelt. A lakók 69 százaléka szavazott a jegyzőkönyv szerint, 55,85 százaléka igennel voksolt, 9,88 százaléka mondott nemet a beruházásra. Bokor József és a felújítást ellenzők azt sérelmezték, hogy

a szavazás az önkormányzati vagyonkezelő részvételével lett eredményes, amely mintegy húszszázalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik a társasházban.

Varenke György, a társasház közös képviselője úgy tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy a beruházás valós értéke végül 77,6 millió forint lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában