Járvány

2020.05.16. 22:45

Magyarország felé is enyhíti a határellenőrzéseket Ausztria

Vasárnaptól Ausztria – Németország, Lichtenstein és Svájc mellett – Csehország, Szlovákia és Magyarország irányába is enyhíti a határellenőrzéseket – közölte az osztrák belügyminisztérium szombati közleményében, amelyet az APA osztrák hírügynökség ismertetett.

Az osztrák-cseh, az osztrák-szlovák, illetve az osztrák--magyar határátkelőkön vasárnaptól csak szúrópróbaszerűen ellenőriznek majd. Ez azt jelenti, hogy

véletlenszerűen választják ki azokat az utasokat, akiket a rendőrség, illetve az egészségügyi hivatal szakemberei ellenőriznek majd. Továbbra is fennmaradnak ugyanakkor Magyarország irányába azok a határellenőrzések, amelyeket a migrációs helyzet miatt rendeltek el.

„Az a cél, hogy annyi szabadságot adjunk, amennyit csak lehet, és annyi korlátozást tartsunk fenn, amennyi feltétlenül szükséges” – idézte a közlemény Karl Nehammer belügyminisztert, Alexander Schallenberg külügyminisztert, valamint Karoline Edtstadler Európa-ügyi minisztert. A tárcavezetők arról tájékoztattak, hogy jelenleg folyamatban vannak az egyeztetések az Ausztriával szomszédos országok illetékeseivel.

Amennyiben a koronavírus-járvány terjedése alacsony marad, ezek a határszakaszok is teljesen megnyithatnak június 15-én – fogalmazott a közlemény.

Több hét óta kevés kivétellel minden nap magasabb az új gyógyultak száma, mint az új fertőzötteké – jelentette ki Rudolf Anschober egészségügyi miniszter szombaton, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzetértékelésében. Arról is beszélt: folyamatosan napi egy százalék alatt van az újonnan fertőzöttek száma, sőt, Ausztriában már olyan körzetek is vannak, ahol százezer lakóra több nap óta egyetlenegy új fertőzött sem jutott. Hangsúlyozta ismételten: a „megfelelő időben” hozták meg a „megfelelő intézkedéseket”, és ezek a lakosság együttműködésének köszönhetően „kiválóan működtek”.

Ausztriában eddig 16 146-an fertőződtek meg koronavírussal; közülük 14 524-en már meggyógyultak. Jelenleg 980 aktív beteget tartanak nyilván, közülük 208-an szorulnak kórházi kezelésre, és ötvenen vannak az intenzívosztályon. A koronavírus okozta betegség szövődményeibe 629-en haltak bele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában