felháborító

2020.05.25. 12:53

Megúszhatja, hogy a lovak nyelvének nevezte a magyart

Az első fokon eljáró Kolozsvári Táblabíróság eltörölte azt a bírságot, amelyet Gheorghe Funarra, Kolozsvár korábbi szélsőségesen nacionalista polgármesterére róttak ki azért, mert egy 2014-es televíziós vitában a lovak nyelvének nevezte a magyart – közölte internetes oldalán hétfőn a Krónika napilap.

Kolozsvár, 2013. július 29. 2013. március 22-én készült kép Gheorghe Funarról, Kolozsvár egykori polgármesterérõl a kolozsvári Fõ téren. Funart 2013. július 27-én a Nagy Románia Párt (PRM) elnökévé választották a párt rendkívüli kongresszusán Gyulafehérváron. A háttérben Mátyás király lovas szobra a Szent Mihály templommal. (MTI/Mediafax/Raul Stef)

Forrás: MTI/Mediafax

Fotó: Raul Stef

Gheorghe Funar független jelöltként indult 2014-ben a romániai elnökválasztáson, és a román közszolgálati televízió egyik választási műsorában szerepelt meghívottként Tánczos Barnával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátorával együtt. Miután Tánczos románul és magyarul is köszöntötte a nézőket, Funar arra kérte a műsorvezetőt, utasítsa rendre a szenátort.

„Közölje a jobb oldalamon ülő beszélgetőtársunkkal, hogy Romániában élünk (...), és ne használjon egyetlen szót sem a lovak nyelvéből, mert Románia hivatalos nyelve a román. Budapesten beszélhet magyarul, itt beszéljen románul. Ha én leszek Románia elnöke, biztosíthatom, hogy nem fog magyarul beszélni senki. A román televízióban sem” – jelentette ki Gheorghe Funar az élő adásban.

A politikust Tánczos Barna panaszolta be az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD). A CNCD 2015 márciusában úgy döntött, Funar kijelentése „etnikai és nyelvi alapon teremt ellenséges, megfélemlítő légkört”, és nem járul hozzá „az emberi kapcsolatok fejlődését szolgáló közvitához”. Ezért a testület úgy határozott, Funarnak 2000 lejes (150 ezer forint) büntetést kell fizetnie.

Funar megtámadta a bíróságon a döntést, s ötévi pereskedés után a kolozsvári táblabíróság múlt héten a panaszos javára döntött,

arra kötelezve az alpereseket – a CNCD-t, illetve Tánczos Barnát -, hogy fizessék ki Funar 300 lejes perköltségét. A pénteken hozott ítélet 15 napon belül megfellebbezhető.

Gheorghe Funar 1992 és 2004 között volt Kolozsvár polgármestere, a 2014-es elnökválasztáson a voksok 0,47 százalékát szerezte meg.

Borítókép: 2013. március 22-én készült kép Gheorghe Funarról, Kolozsvár egykori polgármesteréről a kolozsvári Fő téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában