bűnügy

2020.05.12. 07:16

Most lett gyanúsítottja egy 1988-as sydneyi homofób gyilkosságnak

A 49 éves gyanúsítottat a nyomozók kedd reggel vették őrizetbe az egykori tetthelytől nem messze.

Az ausztrál rendőrség letartóztatott kedden egy férfit egy Sydneyben élő, homoszexuális amerikai állampolgár 32 éve bekövetkezett halála ügyében.

Az amerikai fiatalember holttestét 1988. december 10-én egy szikla tövében találták meg a Sydneyi-öböl északkeleti részének egy melegek körében népszerű környékén.

Az új-dél-wales-i rendőrség közleménye szerint a 49 éves gyanúsítottat a nyomozók kedd reggel vették őrizetbe az egykori tetthelytől nem messze, a North Head közeli Manly településen. Melegek elleni gyűlöletből elkövetett gyilkosság gyanúja miatt fogták el, házkutatás után.

Az áldozat, Scott Johnson matematikus 27 éves volt amikor meghalt. Halálának körülményei annyira rejtélyesek voltak, hogy az ügyben három helyszíni szemlét is tartottak. Az 1989-es első szemle megállapítása szerint Johnson öngyilkosságot követett el, a második, 2012-ben lefolytatott vizsgálat nyitva hagyta a halál lehetséges okát, és ez vezetett el a 2017-ben lefolytatott harmadik szemléhez.

Az utolsó jelentés megállapítása szerint Johnson „ismeretlen személyek fenyegetése vagy tényleges bántalmazása következtében” zuhant le a szikla tetejéről, miután homofób (meleggyűlölő) indíttatásból megtámadták.

Az ausztrál rendőrség különleges szakértőkből álló nyomozócsoportot bízott meg a körülmények feltárásával, Új-Dél-Wales állam kormánya pedig egymillió ausztrál dollárra emelte a nyomravezetői díjat, amelyet ugyanennyivel kiegészített az áldozat Egyesült Államokban élő testvére.

Egy 2018-as rendőrségi felülvizsgálat megállapítása szerint az 1980-as évek végétől néhány év alatt 27 férfit gyilkoltak meg Sydneyben homoszexualitása miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában