Járvány

2020.06.02. 18:00

Az idősotthonokban fertőzöttek fele már meggyógyult

Az idősotthonokban fertőzöttek fele már meggyógyult – közölték kedd délután a koronavirus.gov.hu oldalon.

Vásárosnaményi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának munkatársai ellenőrzést tartanak Demeter András intézményvezető (j) társaságában a Tiszaszalka Önkormányzat Idősek Otthonában 2020. május 15-én.

Forrás: MTI

Fotós: Balázs Attila

A kormányzati portálon azt írták:

eddig összesen 33 idősotthonban 12 budapesti és 21 vidéki intézményben azonosítottak koronavírus-fertőzést. Minden negyedik fertőzött és elhunyt idősotthon lakója.

Az országos összesített adatok szerint 33 idősotthonban 899 lakó és 142 dolgozó lett fertőzött, a fertőzöttek fele már meggyógyult. Jelenleg is 116-an vannak kórházban, és 127 gondozott halt meg.

Budapesten 12 intézményben azonosítottak koronavírus-fertőzöttet, 8 otthon a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában van. A fővárosban 464 gondozott lakó fertőződött meg, 76-an hunytak el.

A legfertőzöttebb intézmény a Pesti úti idősotthon, ahol 312 lakó és 26 dolgozó fertőződött, és mára 47-re nőtt az elhunytak száma.

A Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában 62 lakó és 20 dolgozó fertőződött, 8-an haltak meg. A Kamaraerdei úton 50 lakó és 12 dolgozó fertőződött, 7-en haltak meg. Az Olajág Otthonokban 51 gondozott és 14 dolgozó fertőződött, 10-en haltak meg.

A vidéki otthonok közül a legtöbb elhunyt (8) a mezőszilasi intézményben van, Seregélyesen 7, két zalaegerszegi idősotthonban összesen 10.

Az országos tisztifőorvos országszerte elrendelte az idősotthonok fertőtlenítését és ellenőrzését, a járványügyi szakemberek javaslatokkal is segítik a megelőzést. Az operatív törzs rendszeresen védőeszközökkel segíti az idősotthonokat, a kétszáz fő feletti otthonokban pedig intézmény-parancsnokok segítik az intézkedéseket. Az idősek védelme érdekében továbbra is érvényben van a látogatási tilalom. A hamarosan felálló bevetési egységek pedig akár azonnali intézkedéseket rendelhetnek el, ha egy idősotthonban jelentősen nőne a fertőzöttek száma írta a kormányzati portál.

Borítókép: Vásárosnaményi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának munkatársai ellenőrzést tartanak Demeter András intézményvezető (j) társaságában a Tiszaszalka Önkormányzat Idősek Otthonában 2020. május 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában