Digitális Szabadság Bizottság

2020.06.02. 17:37

Fontos fejleményről számolt be Varga Judit

Az igazságügyi miniszter az átláthatóságot és a számonkérhetőséget is szeretné mielőbb viszontlátni.

A koronavírus-járvány komoly kihívások elé állította az egész világot, azonban a Digitális Szabadság Bizottságban a munka ez idő alatt sem szünetelt. Fontos fejlemény, hogy felállításra került a Facebook Felügyelőbizottsága, amely sajtóinformációk szerint az online térben közzétett tartalmak eltávolításával, felülvizsgálatával foglalkozik

– adta hírül az igazságügyi miniszter hivatalos közösségi oldalán kedden.

Varga Judit álláspontja szerint mindenképpen tisztázni szükséges, hogy a Felügyelőbizottság eljárásában az átláthatóság és a politikai semlegesség követelményei teljesülnek-e, illetve, hogy a testület milyen viszonyban áll a jogviták eldöntésére egyébként hatáskörrel rendelkező nemzeti bíróságokkal.

A tárcavezető közölte, ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása érdekében levéllel fordultak a Facebook regionális igazgatójához.

Beszámolt arról is, hogy időközben elkészült továbbá a Magyarországon leginkább elterjedt digitális platformok adatkezelési gyakorlatának jellegzetességeit taglaló online útmutató is, melynek elsődleges célja a felhasználói tudatosság növelése.

A Bizottság munkájának eredményességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az elmúlt időszakban több tucat állampolgári visszajelzés érkezett, melyek számos esetben épp az online felületek átláthatatlan működését és cenzúráját kifogásolták. A Digitális Szabadság Bizottságot azzal a céllal hoztuk létre, hogy a technológiai óriáscégek működését a demokratikus alapjogok, a személyes szabadságjogok és a jogállami működése szempontjából vizsgáljuk. Éppen ezért olyan demokratikus alapértékeket szeretnénk viszontlátni a nagy techcégek működésében, mint az átláthatóság és a számonkérhetőség

– írta Facebook bejegyzésében Varga Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában