Ország-világ

2020.06.27. 12:58

ITM: meg kell védeni a vállalatokat az ellenséges külföldi felvásárlástól

A nemzetközi spekulánsok stratégiai jelentőségű vállalatokat akarnak áron alul megszerezni.

Meg kell védeni a magyar vállalatokat az ellenséges célú külföldi felvásárlástól, a kormány többek között ehhez is felhatalmazást kér a most indult nemzeti konzultáción – hangsúlyozta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára szombaton sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kifejtette, a koronavírus-járvány egész Európában komoly gazdasági károkat okozott, ezt a helyzetet használják ki a nemzetközi spekulánsok, akik ilyenkor stratégiai jelentőségű vállalatokat akarnak áron alul megszerezni, ez a veszély Magyarországot is fenyegeti.

Hozzátette, a magyar gazdaság eddig is azért tudott megerősödni, mert a kormány gazdaságpolitikájában következetesen érvényesítette a nemzeti érdekeket, visszaszerezte a gazdasági szuverenitást, így a baloldal által elherdált, a külföldiek kezére játszott stratégiai vállalatokat, és megvédte a magyar vállalatok érdekeit.

Schanda Tamás elmondta, hogy a baloldali kormányzás ezzel ellentétes politikát folytatott, a nemzetstratégiailag kiemelt vállalatok több mint kétharmadát külföldiek kézére játszották, az energiaszektort, a nagy állami cégeket, bankokat, közművállalatokat. Például emiatt is emelhették az egekbe a rezsit, így a magyar emberek által befizetett rezsi nagy része külföldre került extraprofitként – mondta.

Az ITM államtitkára úgy fogalmazott, nem szabad hagyni, hogy ez újra megtörténjen. Nem lehet megengedni hogy a válságot kihasználva külföldi cégek, rossz szándékkal szerezzenek tulajdont ezekben a magyar vállalatokban.

Ez nem csak gazdasági, de szuverenitási kérdés is, ha spekulánsok kezére jutnak a vállalatok, akkor nem Magyarország, a magyar emberek érdeke lesz a fontos, hanem az azonnali, gátlástalan profitszerzés. Az ellenséges célú külföldi felvásárlás veszély a magyar emberek munkahelyére, a magyar vállalatokra és a magyar gazdaságra – jelentette ki.

Ugyanakkor vannak a külföldiek között is jó tulajdonosok, olyanok, akik partnerként tekintenek Magyarországra, felelősen működtetik a cégeket. Tiltani természetesen nem lehet, és nem is akarja a kormány, hogy esetenként részt szerezzenek külföldiek magyar vállalkozásokban – tette hozzá.

Kitért arra, hogy a baloldal most sem a magyar érdekeket védi, ami abból is látszik, hogy támadják a nemzeti konzultációt, törvénytelenül begyűjtik, megsemmisítik a kérdőíveket. Teszik ezt azért, mert a baloldal meg akarja akadályozni, hogy az emberek elmondhassák a véleményüket, többek között ebben a magyar vállalatok védelméről szóló fontos kérdésben – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában