szemléletváltás

2020.06.12. 11:07

Novák Katalin: az a cél, hogy minden gyermek családban nőhessen fel

A kormány minden támogatást megad ahhoz, hogy az arra vágyó fiataloknak gyermekük lehessen.

Budapest, 2020. június 12. Fülöp Attila szociális ügyekért és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az örökbefogadás egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslatról tartott sajtótájékoztatón budapesti nevelőszülőknél 2020. június 12-én. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Az örökbefogadás egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslat célja, hogy minden gyermek családban nőhessen fel – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten, nevelőszülőknél tett látogatás után.

Novák Katalin emlékeztetett, hogy a javaslat szerint ingyenessé és szabadon választhatóvá teszik az örökbefogadói tanfolyamot, szigorítják a vér szerinti szülő kötelezettségeit, az örökbefogadó szülők és a gyermekek közötti lehetséges legnagyobb korkülönbséget negyvenötről ötven évre emelik.

A törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a gyerekek minél hamarabb családba kerülhessenek – sorolta.

A kormány minden támogatást megad ahhoz, hogy az arra vágyó fiataloknak gyermekük lehessen – hangsúlyozta.

Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy Magyarországon tavaly ezer örökbefogadás történt, amelynek több mint kétharmadában gyermekvédelemben nevelkedőket fogadtak örökbe. A gyermekvédelembe kerülő gyerekek traumákon esnek át, ezért különösen fontos, hogy minél hamarabb családi környezetben nevelkedhessenek – emelte ki.

A törvényjavaslat célja is az, hogy minél kevesebb gyermek „ragadjon be” a gyermekvédelemben – tette hozzá.

Az államtitkár tudatta azt is, hogy a javaslat szerint az örökbefogadó szülők évente legfeljebb tíz nap munkavégzés alóli felmentést kapnak.

Lazáryné Illés Mária, a Barnahus Szombathely, a gyermekbarát izlandi modell magyarországi pilot-programjának vezetője úgy vélekedett: a törvényjavaslattal elindult a szemléletváltás, amely a gyermekek érdekeit tartja szem előtt.

Borítókép: Fülöp Attila szociális ügyekért és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az örökbefogadás egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslatról tartott sajtótájékoztatón budapesti nevelőszülőknél 2020. június 12-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában