jó és világos megbeszélés

2020.06.26. 19:38

Várhelyi Olivérrel is tárgyalt a szerb elnök Brüsszelben (videó)

Az uniós intézmények vezetői Brüsszelben fogadták pénteken Aleksandar Vučić szerb elnököt, akinek pártja, a Szerb Haladó Párt elsöprő győzelmet aratott a múlt vasárnapi parlamenti, tartományi és önkormányzati választásokon.

A jelképes vizitre egy nappal azután került sor, hogy Koszovó nemrég hivatalba lépett miniszterelnökének, Avdullah Hotinak is Brüsszelbe vezetett az első külföldi útja. Vučić Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel és Charles Michellel, az Európai Tanács vezetőjével is tárgyalt a belga fővárosban, valamint a biztosi kollégium magyar tagjával, a bővítési és szomszédságpolitikai portfólióért felelős Várhelyi Olivérrel is egyeztetett – számolt be a Magyar Nemzet.

Bár sajtótájékoztatóra nem került sor, a magyar biztos Twitter-oldalán azt írta: a szerb elnökkel jó és világos megbeszélést folytattak, amelynek során az EU-integrációban nyújtott uniós támogatás és a szükséges reformok menetrendje is terítékre került.

A párbeszéd Pristinával kulcsfontosságú – hívta fel a figyelmet a magyar biztos.

Az Ursula von der Leyen vezette uniós bizottság már a hivatalba lépésekor jelezte, hogy kiemelt jelentőséget tulajdonít a Nyugat-Balkánnak, így a régió uniós integrációjának. Ennek egy mai napig megoldásra váró akadálya a szerb–koszovói konfliktus, amelynek kérdésében Brüsszel következetesen a feltételekhez kötöttség politikáját alkalmazza: mind Szerbia, mind pedig Koszovó esetében a kapcsolatok normalizálása az EU-integráció egyik feltétele. Szerbia 2012 óta tagjelölt ország, Koszovó pedig a tagjelölt státusz potenciális birtokosa, annak ellenére, hogy öt uniós állam továbbra sem ismeri el a 2008-ban függetlenként kikiáltott államot.

Mindenesetre Vučić elnök és Hoti kormányfő brüsszeli útja is illeszkedik az uniós bizottság azon kommunikációjába, hogy haladást szeretne elérni a szerb–koszovói viszonyban, ennek szellemében pedig már júliusban, brüsszeli közvetítéssel folytatódat a 2011-ben megkezdett, de azóta is szakadozó párbeszéd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában