Tragédia

2020.07.03. 11:24

Nőtt a mianmari bányakatasztrófa áldozatainak száma

Százhatvan fölé nőtt péntekre a mianmari jádebánya-baleset halálos áldozatainak száma hivatalos közlések szerint.

A katasztrófa az északi Kacsin államban lévő Hpakant helység közelében történt csütörtökön. A szerencsétlenül járt bányászok a kisebb jádeköveket gyűjtötték egy meddőhányón, amikor az velük együtt belecsúszott egy tóba. A korábbi napokon heves esők voltak a környéken.

Az áldozatok száma még mindig nőhet, mert több holttest lehet még az iszapban. Keresésük folytatódik közölték.

A féldrágakőben gazdag térségben több illegális bánya üzemel, amelyekben munkavédelmi szabályozás gyakorlatilag nincs. A bányászok jórészt szegény vendégmunkások az ország különböző részeiből, akik a kőfejtők mellett, sátrakban laknak. Gyakoriak a hasonló balesetek. Az itt bányászott jáde nagy részét Kínába exportálják.

A tájékoztatási minisztérium egyik helyi tisztviselője közölte, hogy 43 bányászt élve ki tudtak menteni, és kórházba szállították őket. A halottaknak csak a felét tudták eddig azonosítani tette hozzá.

A tagállami kormány és a drágakőtermelő vállalkozások szövetsége 80 ezer dollárnak megfelelő összeget (25 millió forint) oszt szét segélyként az áldozatok hozzátartozóinak mondta a tisztviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában