Ország-világ

2020.07.31. 07:35

Orbán Viktor: nem szabad feladni a tervszerű védekezést, a vírus itt van közöttünk – HALLGASSA MEG!

A vírussal együtt kell élnünk, és ha rosszul élünk vele együtt, akkor annak meglesznek a következményei – figyelmeztetett a miniszterelnök, aki Nagy Katalinnal beszélgetett a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában a legfrissebb kormányzati intézkedésekről.

Budapest, 2018. december 7. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

– A tervszerű, higgadt és kiszámítható védekezést nem szabad feladni.

Nem szabad, hogy elragadjon bennünket a hév, a lelkesedés, a szív, a nyár, a Balaton, a nyaralás. Legyen a fejünkben, hogy a vírus itt van közöttünk, nem tudunk tőle megszabadulni, együtt kell vele élnünk, és ha rosszul élünk vele együtt, akkor annak meglesznek a következményei

– figyelmeztetett Orbán Viktor.

„A mostani állapot jó, stagnál a helyzet, és minden változás, amit esetleg tennénk, az magában hordozhatja a helyzet romlásának kockázatát, és ezt nem szeretnénk vállalni” – fogalmazott a kormányfő, úgy értékelve: a magyar védekezés bevált. Azt mondta, „ha tartjuk azt, ahogy eddig éltünk, és ahogy eddig együtt éltünk a vírussal, akkor nem lesz baj”.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarországon ma minden rendelkezésre áll a védekezéshez, és „a szükséges eszközöket mi gyártjuk”, mindenből annyit, amennyi kell, a helyzet így sokkal biztonságosabb.

A miniszterelnökkel készült interjút itt tudja meghallgatni:

Megjegyezte továbbá:

a járványügyi helyzetben a magyar egészségügyi rendszerről kiderült, hogy Európa egyik legjobban teljesítő egészségügyi rendszere.

Mit sem érnek azonban az eszközök, ha a szabályok nem pontosak, illetve az emberek nem tartják be őket. Ezért is fontos a nemzeti konzultáció, hogy a következő hullám elleni védekezésre „úgy fussunk rá, hogy ne legyen vita semmiről se” – fűzte hozzá.

A „nyugalom hátterében” folyamatosan több száz ember áll készenlétben „egy gépház megbízható módján” – jelezte. A miniszterelnök elmondta: az operatív törzs ülésezik, keddenként tesz javaslatot a kormánynak az esetleges módosításokra, erről a kabinet szerdánként tud határozni, a döntések pedig pénteken lépnek hatályba.

Ez elsősorban a külföldre utazóknak fontos – folytatta -, mert

a veszély most a vírus behurcolása.

Ezért arra kérte az érintetteket, hogy kövessék az országbesorolásokat, és

külföldre utazás esetén a zöld jelzésű országokat válasszák, ne a sárgákat és ne a pirosakat, mert ezzel nemcsak magukra, hanem az itthon maradókra is bajt hozhatnak.

A világban sok helyütt megindult a második hullám – hívta fel a figyelmet.

Visszaállt a foglalkoztatás lendülete

Orbán Viktor szólt továbbá arról, hogy a járvány miatt segíteni kell a könnyűzenével foglalkozóknak is, ezért a kormány elkülönített nekik több mint 5 milliárd forintot, és egy olyan program indul, amelyben garázskoncerteket rögzítenek, majd a média bemutatja őket. A keretből 800 millió forintot kifejezetten a cigányzenészek megsegítésére szánnak.

A munkaügyi helyzettel kapcsolatban arról beszélt, hogy a járvány miatt összességében ugyan megtört a foglalkoztatás lendülete, de ezt már sikerült visszaállítani, néhány hét múlva pedig az is kijelenthető lesz, hogy teljesült az a kormányzati vállalás, amely szerint annyi munkahelyet hoznak létre, amennyit tönkretett a vírus.

A kormány a gazdasági védekezés egy speciális változatát alakította ki – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy sokat szokott segíteni neki a „szellemileg nagyon bátor” Matolcsy György jegybankelnök, aki szerint

„kanyarban kell előzni”, vagyis ki kell találni olyan speciális magyar válságkezelő lépéseket, amelyekkel előnyre lehet szert tenni a válság időszakában.

Más országok válságkezeléséhez képest a legfontosabb eltérésnek a kormányfő azt tartja, hogy Magyarország nagyon jelentős összegeket és szabályváltozásokat eszközölt a beruházások területén. Ez pedig jövőre fantasztikus eredményeket fog produkálni, 2021-ben egy olyan „beruházási boom” mutatkozik majd meg a magyar gazdaságban, amire régen volt példa, és

„jobb állapotban fogunk kijönni a járványból, mint ahogyan belementünk”

- értékelt.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy ezt egy bizonytalansági tényező zárójelbe teheti: ha van második hullám, és az térdre kényszerít bennünket.

Megmutathatjuk ezt a fantasztikus országot a világnak

A rádióműsorban szó volt arról is, hogy 2023-ban Európa kulturális fővárosa lesz Veszprém, amiről a kormányfő azt mondta: ez lehetőség lesz arra, hogy ezt a fantasztikus országot megmutassák a világnak, de akkor az nem lehet koszos, viharvert. Veszprém egy ékszerdoboz, a lábainál pedig ott a Balaton – fogalmazott.

A kulturális fővárosi program jó kezekben van, Navracsics Tibor volt miniszterelnök-helyettes fogja össze kormánybiztosként, és a térségre összesen mintegy 100 milliárd forintot fordítanak – ismertette.

Jár nekünk a visszatérítés

A legutóbbi EU-csúccsal kapcsolatban Orbán Viktor arról beszélt: a magyarok ne úgy gondoljanak az európai uniós forrásokra, mint „amit mi kapunk valakitől, aki nálunk gazdagabb és erősebb”, hanem úgy, hogy Magyarország a nyugati áruk védővámok nélküli behozataláért és beruházásokért cserébe elvárja a létrejövő profit egy méltányos részének visszajuttatását, mert „az a mienk, azért mi dolgoztunk meg”. A versenyfeltételek egyenlőtlenek voltak, ezért „jár nekünk valamifajta esélyegyenlőséget teremtő pénzügyi visszatérítés” – jegyezte meg.

Hangsúlyozta továbbá:

a brüsszeli visszatérítéseket gyorsan kell felhasználni, különösen járvány idején számít az idő a gazdaságban, ezért a kormány már beazonosította a gyors megvalósításra alkalmas programokat.

Példaként említette a magyar vízrendszer megújítását, valamint a környezetvédelmi és energiarendszer átalakítását, amelyek ezermilliárd forintos tételek.

„A legutolsó brüsszeli csatában négy nap alatt 3 milliárd euróval, több mint 1000 milliárd forinttal növeltük meg azt az összeget, amelyet be tudunk vonni a magyar gazdaságba” – közölte Orbán Viktor.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában egy korábbi alkalommal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában