Ország-világ

2020.08.02. 19:01

Nem hajlandók elítélni a baloldali pártok a fenyegetőző Gyurcsányt

Még az egykori ellenség, a 2006-os szemkilövetések miatt korábban sokat bíráló Jobbik sem reagált.

Hiába fenyegette meg a kommunista diktatúrákat időző módon Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját, a baloldal nem hajlandó elítélni Gyurcsány Ferencet.

Az Origo megkérdezte a szemmel láthatóan radikalizálódó baloldali pártokat az ügyben: válasz azonban egyiküktől sem érkezett, még az egykori ellenség, a 2006-os szemkilövetések és más botrányok miatt Gyurcsány Ferencet korábban sokat bíráló Jobbik sem reagált.

A Demokratikus Koalíció elnöke mára teljesen uralma alá hajtotta a baloldali pártokat, akik még egy ilyen vállalhatatlan ügyben sem mernek szembemenni vele.

Miután Gyurcsány Ferenc példátlan módon fenyegette meg a Nemzeti Színház igazgatóját, kérdéseinkkel a baloldali pártokhoz fordultunk.

Kiállnak gyűlölködő vezetőjük mellett

Az Origó azt szerette volna megtudni, mennyire vállalható számukra szövetségesük megnyilvánulása. Éppen ezért megkérdeztük a Momentumtól, a Jobbiktól, az MSZP-től és az LMP-től, hogy:

  • Egyetértenek-e Gyurcsány Ferenc megnyilvánulásával, miszerint kormányváltás, illetve hatalomra jutása esetén földönfutóvá tenné (vagyonelkobzással kívánja büntetni) Vidnyánszky Attilát?
  • Mennyiben tükrözik a Demokratikus Koalíció elnökének gondolatai az ellenzék álláspontját?
  • A cikk megjelenéséig egyik baloldali párt sem válaszolt, amiből az következik, hogy

    akármennyire kínos az ügy, nem mernek szembemenni a baloldal vezetőjével.

    Mint ismert, a baloldalon jó ideje Gyurcsány Ferenc határozza meg a politikai irányvonalat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a parlamenti választások előtt a bukott kormányfő fogja eldönteni, ki indulhat az egyéni körzetekben, és ki lehet rajta a baloldali listán. A baloldali pártok és politikusok, amikor hallgatnak, azt azért teszik, mert nem akarnak konfrontálódni vele, hiszen az könnyen egy-egy fontos pozíció elvesztésével járhat.

    Gyurcsány nem csinál titkot vezető pozíciójából, rendszeresen tudatosítja erőfölényét szövetségeseivel. Június végén elmondott parlamenti felszólalásában fenyegette a baloldali pártokat, és azt üzente: aki nem a játékszabályai szerint játszik, nem az általa kijelölt úton halad, annak elengedi a kezét.

    Régi idők tempója: vagyonelkobzással fenyegetőzik

    A DK elnöke egy gyűlölettel átitatott írásban támadta a Kossuth-díjas rendezőt, Vidnyánszky Attilát. „Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek” – fogalmazott nehezen félreérthető módon Gyurcsány Ferenc,

    azt üzenve az Európa-szerte elismert, egyik legnagyobb magyar művésznek, hogy kormányváltás esetén megfosztaná a vagyonától is.

    A kommunista szellemiségű írás azután jelent meg, hogy a Nemzeti Színház igazgatóját nevezték ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének. Az alapítványi konstrukció létrehozásának szakmai oka az volt, hogy az SZFE-n az oktatás jó ideje elavult keretek között zajlott. A főleg a Színművészeti jelenlegi oktatóinak támogatói köréhez köthető ellenvélemények mellett több mint hetven színész, rendező, koreográfus, köztük több Kossuth-díjas művész támogatta a modellváltást.

    Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője az Origónak nyilatkozva „a politikusbűnözés minősített eseteként” értékelte a DK elnökének megnyilvánulását. Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója pedig azt emelte ki, hogy Gyurcsány nemcsak Vidnyánszky Attilát fenyegette meg, hanem gyakorlatilag mindenkit, aki nem őt támogatja.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában