Ország-világ

2020.08.23. 13:33

Ukrán repülőgép: még életben voltak az utasok az első találat után

Új részletek derültek ki az Irán felett januárban lelőtt ukrán utasszállító ügyében.

Irán ki tudott nyerni adatokat a hadserege által január elején tévedésből lelőtt ukrán utasszállító repülőgép feketedobozaiból, például a pilótafülkében elhangzott beszélgetések egy részletét – jelentette be vasárnap az iráni polgári légiforgalmi hivatal – írja a Magyar Nemzet.

Január 8-án két rakétatalálat ért egy Teheránból Kijevbe tartó Boeing-737 típusú repülőgépet nem sokkal felszállás után. A fedélzeten tartózkodó 167 utasból és a kilencfős legénységből senki sem élte túl a katasztrófát.

Irán a kezdeti tagadás után nyugati országok bizonyítékainak hatására beismerte, hogy a repülőt hadserege lőtte le véletlenül. Az iráni polgári légi irányítás szerint emberi mulasztás, egy rosszul beállított légvédelmi radar okozta a katasztrófát.

Az iráni hivatal szerint a honlapján megjelent hivatalos közlés csak része egy később kiadandó jelentésnek. Most nyilvánosságra hozták például, hogy a két rakétatalálat között 25 másodperc telt el, és hogy az első rakétatalálat után 19 másodperccel az utasok és a személyzet még életben volt a gépen, ami a beszélgetéseket rögzítő doboz elemzéséből derült ki.

A feketedobozok adatainak elemzésében részt vett Ukrajna és Franciaország is. Az iráni polgári légiforgalmi hivatal vezetője a közleményben arra kérte a külföldi országokat, hogy ne csináljanak politikai ügyet az ukrán gép lelövéséből.

Ezek is érdekelhetik