rendkívüli esemény

2020.09.16. 06:35

Azonnal felmentették az elhárítás fiatal főnökét

Formailag egy nappal a Magyar Közlöny megjelenése után, ám gyakorlatilag azonnal menesztette a miniszterelnök az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) főigazgatóját.

A menesztés általános meglepetést keltett szakmai körökben, hiszen az új titkosszolgálati központ épületének tavalyi átadásakor a miniszterelnök külön kiemelte Kiss Zoltán vezérőrnagy szerepét a folyamatban – írja a Magyar Nemzet.

A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény alapján a nemzetbiztonsági szolgálatok élén, így az Alkotmányvédelmi Hivatal élén is főigazgatók állnak, akiket a miniszter előterjesztésére a miniszterelnök nevez ki és ment fel. A miniszterelnök szeptember 14-én megjelent Magyar Közlönyben olvasható 75/2020. (IX. 14.) ME határozata ez utóbbiról szól.

A határozat értelmében a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter – Pintér Sándor, miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter – javaslatára döntött úgy Orbán Viktor miniszterelnök, hogy dr. Kiss Zoltánt, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját e tisztségéből – 2020. szeptember 15-i hatállyal – felmenti.

A határozat nem utal a felmentés tényleges okára, mindazonáltal a felmentéssel egyidejűleg nem történt meg az új főigazgató kinevezése.

Az a tény, hogy még csak megbízott főigazgatót sem neveztek meg, jelzi, hogy valamilyen rendkívüli esemény miatt vált szükségessé azonnali menesztése. Ilyen lehet például az általános bizalomvesztés éppúgy, mint az AH valamelyik műveletének kudarca, azt azonban soha nem fogja megtudni a közvélemény, hogy mi indokolta pontosan a tábornok menesztését.

Az Alkotmányvédelmi Hivatalt mától átmenetileg Kiss Zoltán egyik eddigi helyettese irányítja.

Magyarország Miniszterelnöke – a belügyminiszter előterjesztésére – 2015. szeptember 1-jei hatállyal nevezte ki az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójának Kiss Zoltán – akkor még – ezredest. A főigazgatót Magyarország Köztársasági Elnöke – a belügyminiszter javaslatára – 2015. szeptember 7-i hatállyal nemzetbiztonsági dandártábornokká nevezte ki. A kinevezési okmányt Kiss Zoltán 2015. szeptember 8-án vette át a Sándor-palotában Áder János köztársasági elnöktől.

Kiss Zoltán kinevezésekor 34 éves volt, és leváltásakor már nemzetbiztonsági vezérőrnagy. A ranglétrán való villámgyors előrelépés jelzi, hogy szakmailag kiválóan megfelelt a XXI. század nemzetbiztonsági kihívásainak.

A jogász szakember 2005 óta teljesít hivatásos szolgálatot. Részt vett az Alkotmányvédelmi Hivatal jogelődje, a Nemzetbiztonsági Hivatal, majd a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Iroda munkájában. A Belügyminisztériumban a védelmi és nemzetbiztonsági koordinációs tevékenység különböző területein dolgozott, a Belügyminisztérium Rendészeti Államtitkárság Rendészeti Koordinációs Főosztályának vezetője volt. 2015. május 16-tól 2015. augusztus 31-ig az Alkotmányvédelmi Hivatal szervezetátalakítása érdekében szükséges feladatok koordinálása, végrehajtásuk biztosítása érdekében kinevezett miniszteri biztosi posztját is betöltötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában