Emlékezés

2020.09.20. 17:44

Benyovszky Móric-évet tartanak 2021-ben Magyarországon

Benyovszky Móric-évet tartanak 2021-ben a felfedező, katona, író születése 280. és halála 235. évfordulója alkalmából – mondta Szőcs Géza, a rendezvények fővédnöke, a kormányfő kulturális főtanácsadója vasárnap Budapesten.

Életműve, karaktere, kalandjai, a szabadságeszmény szolgálata, önfeláldozása, megalkuvást nem ismerő vakmerősége rendkívül jelentős, szimbolikus alakká avatja Benyovszky Móricot a magyar panteonban

fogalmazott Szőcs Géza a Benyovszky Ház történelmi szalonjában Benyovszky születésének 279. évfordulóján tartott eseményen.

Szőcs Géza szerint a felfedező életével példát mutatott, és abba a sorba helyezhető, mint a régi római házi istenek, akik vigyáztak utódaikra, a mai magyarokra. Benyovszky Madagaszkáron, Lengyelországban, Franciaországban, Amerikában is élt, és járt többek között Formosán (a mai Tajvanon).

G. Németh György, a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy Jókai Mór életművéből négy kötetet is szentelt Benyovszkynak, és sokan ezeken keresztül ismerték meg őt. Mint kiemelte, az emlékév mintegy felvezetéseként kedden az Eiffel Műhelyházban Boieldieu francia szerző 19. században született műve, a Benyovszky Móric, avagy a kamcsatkai száműzöttek című opera részleteiből összeállított dalestet rendeznek.

Benyovszky mellszobrát nemrég készítette el Kocsis András Sándor szobrászművész, az alkotást a tervek szerint a magyar főváros egyik közterén fogják elhelyezni. Életéről Nagy Tibor zeneszerző Pozsgai Zsolt librettójával és Bradányi Iván szövegeivel musicalt írt, amelyet jövőre mutatnak be. Szerepel a tervek között könyv, képregény, film, valamint emlékérem elkészítése is az emlékévre

sorolta G. Németh György.

Az eseményen jelen volt Randrianasolo Lalarison Richard, a 2003-as madagaszkári magyar expedíció egyik tagja, Madagaszkár mai tiszteletbeli konzulja is. Mint elmondta, tavaly elvitte az afrikai szigetre a Magyar-Madagaszkári Társaság és a Benyovszky Társaság emlékévet tervező levelét, és mindent megtesz annak érdekében, hogy Madagaszkáron az emberek széles körben megismerjék Benyovszky hagyatékát.

A Benyovszky-év fővédnöke Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a programban szerepet vállal az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Földrajzi Múzeum.

Benyovszky Móric, az egyik leghíresebb magyar világutazó, hajós és katona, az indiai-óceáni szigetvilág első európai uralkodója 1741. szeptember 20-án született.

A több hadszínteret és a szibériai fogságot is megjárt Benyovszky 1774-ben szállt partra Madagaszkáron és jelentősen hozzájárult a sziget belső területeinek megismeréséhez. 1776-ban állítólag királlyá választották.

Később Magyarországra ment, majd újra visszatért Madagaszkárra, ahol egy francia erőd elfoglalása után Angontsynál felépítette az új fővárost, a saját magáról elnevezett Mauritania erődjét. A franciák büntető expedíciót küldtek ellene, és az összecsapásban Benyovszky 1786. május 23-án elesett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában