Ország-világ

2020.09.25. 13:11

Ali H. bevallotta, a 18 éves bevándorló volt a húsvágóbárdos támadó

Megkéseltek két, más források szerint négy embert a Charlie Hebdo előző szerkesztőségének közelében Párizsban. Az egyik támadót véres ruhában fogták el, később egy másik embert is elkaptak. A francia hatóságok szerint terrorista szervezettel összefüggő gyilkossági kísérlet miatt indítottak nyomozást.

Rendõrök járõröznek a helyszín közelében 2020. szeptember 25-én, miután egy késes támadó négy embert megsebesített a Charlie Hebdo szatirikus lap egykori párizsi szerkesztõségének környékén. A támadót õrizetbe vették.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ian Langsdon

Charles Michel az Európai Tanács elnöke Twitter üzenetében elítélte a támadást.

„Minden együttérzésem e gyáva tett áldozataié, és a francia népé újabb megpróbáltatásai során” -írta Michel.

Hozzátette: a terrorizmusnak nincs helye Európában.

Ali H. a húsvágó bárddal támadó terrorista, a rendőröknek bevallotta

Az Actu.fr információi szerint mindent bevallott a rendőrségen a 18 éves terrorista, aki egy húsvágó bárddal egy asszonyt és egy férfit súlyosan megsebesített Párizsban, a Charlie Hebdo szerkesztőségének közelében. A két sérült egy hírügynökség munkatársai. Egyikük életveszélyesen megsérült, de Jean Castex miniszterelnök szerint biztosan meg fogják tudni menteni az életét. Letartóztatták a terrorista társát is – számol be az Origo.

A Les valeurs actuelles konzervatív hetilap információi szerint a húsvágó bárddal támadó terrorista Pakisztánban született, augusztusban múlt 18 éves, és ismeretlen módon érkezett Franciaországba. A társa, akit elfogtak, egyes rendőrségi források szerint észak-afrikai.

[ 🔴 EN DIRECT]

Támadás a Charlie Hebdo szerkesztőségénél

Az Origo a Le Parisien nyomán azt írja, hogy a támadó egy húsvágó bárddal támadt emberekre, a francia lap négy sérültről tud, akiknek állapota súlyos, ketten közvetlen életveszélyben vannak.

Rendőrök evakuálják az embereket a helyszín közeléből 2020. szeptember 25-én, miután egy késes támadó négy embert megsebesített a Charlie Hebdo szatirikus lap egykori párizsi szerkesztőségének környékén
Fotó: Ian Langsdon / MTI/EPA

A sérülteket a Salpetriere kórházba szállították. Más források szerint csak két sérült van. Később azt írták, hogy a két sérült élete már nincs veszélyben.

A legfrissebb információk szerint az áldozatok (egy férfi és egy nő) a First Lines ügynökség alkalmazottai, amelynek székhelye a régi Charlie Hebdo irodában található.

Az elkövető állítólag metróval távozott a helyszínről, a rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre. A húsvágó bárdot megtalálták a tett helyszínén. Korábban egy bozótvágóról szóltak a híradások.

A gyanúsított állítólag fekete, ujjatlan széldzsekit viselt, piros cipőben volt.

A rendőrség a támadás helyszínét elkordonozta.

A lap szerint egy gyanús csomag is volt a helyszínen, ezt a párizsi rendőrkapitányság tűzszerészete megvizsgálta, és nem találta veszélyesnek.

A támadót véres ruhában elfogták az Opera Bastille lépcsőjén.

A rendőrség szerint a támadó egyedül volt, de meg nem erősített információk szerint elképzelhető, hogy két támadó is volt a helyszínen.

A Valeurs Actuelles rendőrségi információkra hivatkozva azt írja, hogy a késelő pakisztáni vagy észak-afrikai volt.

Közben a Le Figaro arról számol be, hogy egy második gyanúsítottat is elfogtak a Richard Lenoir metróállomásnál, egy alacsony, valószínűleg pakisztáni származású embert.

A lap azt írja, hogy a terrorellenes rendőrség terrorista szervezettel összefüggő gyilkossági kísérlet miatt indított eljárást.

Jean-Francois Ricard ügyész szerint három dolog is arra utal, hogy terrortámadás történt:

  • A helyszín, ami a Charlie Hebdo korábbi székhelye volt
  • Az időpont, hiszen most zajlik a 2015-ös támadás bírósági tárgyalása
  • Az indíték: két olyan emberre való támadás, akit egyáltalán nem ismernek
  • A hatóságok bezártak minden iskolát Párizs 3., 4. és 11. kerületében. Azóta a rendőrség újabb közleményt adott ki: a szülők elmehetnek az iskolába a gyerekért.

    Egy közelben dolgozó, akinek két munkatársa megsérült a támadásban, az AFP-nek azt mondta, sikolyokat hallott az utcán. A két kollégája lent dohányzott, ekkor ronthattak rájuk a bárddal.

    Sikoltozást hallottam, az ablakhoz mentem, és azt láttam, hogy egy munkatársam csupa vér, és egy machetés férfi üldözi – mondta.

    Iszlám radikálisok 2015-ben támadtak a Charlie Hebdo szerkesztőségére, és megöltek 12 embert. A lap szerkesztősége ismetlen helyre költözött.

    Borítókép: Rendőrök járőröznek a helyszín közelében 2020. szeptember 25-én, miután egy késes támadó négy embert megsebesített a Charlie Hebdo szatirikus lap egykori párizsi szerkesztőségének környékén. A támadót őrizetbe vették.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában