Ország-világ

2020.09.30. 20:06

Közös nyilatkozatot adott ki a lengyel és a magyar Igazságügyi Minisztérium

A közlemény szerint a bizottság 2020-as jogállamisági jelentése komoly aggályokat vet fel annak koncepciójával, módszertanával, forrásaival és tartalmával kapcsolatban.

A lengyel és magyar Igazságügyi Minisztérium közös nyilatkozatban reagált az Európai Bizottság 2020-as jogállamisági jelentésére – közölte az Igazságügyi Minisztérium szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a bizottság 2020-as jogállamisági jelentése komoly aggályokat vet fel annak koncepciójával, módszertanával, forrásaival és tartalmával kapcsolatban, ezért nem szolgálhat alapul a jogállamisággal kapcsolatos bármilyen további vitához az Európai Unióban.

A jelentés hatálya önkényes, és egyetlen olyan objektív referenciaértéket sem határoz meg, amely minden tagállamra nézve egyformán alkalmazható lenne. A jelentés megkérdőjelezi a bizottság által szorgalmazott jogállamisági felülvizsgálati ciklus teljes koncepcióját – írták.

A jelentés forrásainak kiválasztása nem átlátható és elfogult. Elfogadhatatlan, hogy a jelentés szinte kizárólag olyan szervezetek hozzájárulásaira épül, amelyek az EU tagállamainak demokratikusan megválasztott kormányai ellen átfogó és összehangolt kampányt folytató, központilag finanszírozott nemzetközi hálózat részét képezik, és amelyek a kormány politikai és ideológiai ellenfeleinek tartják magukat – olvasható a közleményben.

A célzatos értékelésekre és a megalapozatlan állításokra a korábbi egyeztetések során többször is rámutattunk. A bizottság ezek korrigálásával szembeni ellenállása megkérdőjelezi a valódi alkotmányos párbeszéd iránti elkötelezettségét – szögezték le.

A fenti észrevételek megerősítik, hogy a kettős mérce elkerülése érdekében a jogállamiság érvényesülését a tagállamokban az Európai Unió jogában rögzített konkrét rendelkezések tiszteletben tartásának objektív, pártatlan és nem politikai eljárásban kell vizsgálni. A bizottság jogállamisági jelentése ezeknek a kritériumoknak nem felel meg – írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában