Ország-világ

2020.09.10. 15:42

Migrációs nagykövetet nevezett ki Dánia

Anders Tang Friborg feladata az lesz, hogy találjon olyan országokat, amelyek hajlandóak helyet adni befogadóközpontoknak.

A dán kormány migrációs nagykövetet nevezett ki, aki azon fog munkálkodni, hogy mielőbb egy vagy akár több befogadóközpont jöhessen létre a migránsok számára az Európai Unió területén kívül – jelentették be csütörtökön Koppenhágában.

A migrációs nagykövet, Anders Tang Friborg feladata az lesz, hogy találjon olyan országokat, amelyek hajlandóak helyet adni befogadóközpontoknak a menedékkérők részére, illetve megtalálni azokat az államokat, amelyek osztják Dánia nézeteit egy új európai menekültpolitikát illetően.

Jeppe Kofod külügyminiszter közleményében kifejtette: Dánia azt az elképzelést támogatja, hogy csökkenteni kell az Európára nehezedő migrációs nyomást, miközben ügyelni kell arra, hogy a valódi menekültek minél gyorsabban és hatékonyabban segítséget kapjanak „a környező területeken”.

Koppenhága azt akarja elérni, hogy a bevándorlók inkább ne nyújtsanak be menedékkérelmet Dániában. Szorgalmazza továbbá, hogy fokozzák az EU külső határainak védelmét, tegyék hatékonyabbá a menedékkérők kitoloncolását, és erősítsék meg az EU-n kívüli országok bevándorlási hatóságait.

Tavaly 2716 ember kért menedéket Dániában, számuk 2008 óta nem volt ilyen alacsony. A migrációs válság csúcsán, 2015-ben több mint 21 ezer menekült adott be kérelmet a dán hatóságokhoz, nyolcszor annyian, mint a szomszédos Svédországban.

Mette Frederiksen kormányfő 2017-ben – akkor még a dán Szociáldemokrata Párt vezetőjeként – olyan tervet vázolt fel, amely szerint a nem nyugati bevándorlókat afrikai migránstáborokba küldenék vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában