Ostrom alatt áll Európa

2020.09.24. 17:50

Szardínián kapott kikötési engedélyt az Alan Kurdi civilhajó

A rossz időjárási viszonyok miatt nem tudott eljutni Marseille-ig.

A szardíniai Arbatax kikötőjében ért partot az Alan Kurdi hajó százhuszonöt migránssal a fedélzetén – közölte az olasz belügyi tárca csütörtökön, miután korábban a francia kormány nemet mondott arra, hogy a Sea-Eye német civil szervezet hajója Marseille-ben kössön ki.

Luciana Lamorgese belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a csoportból csupán huszonöten maradnak Olaszországban, a többieket elosztják az erre önkéntesen jelentkező európai uniós tagállamok között a tavaly szeptemberi máltai megállapodás értelmében.

Egyes országok már jelezték rendelkezésre állásukat – jelentette ki. Megjegyezte, hogy a hajónak azért adtak kikötési engedélyt Szardínia partjain, mert a rossz időjárási viszonyok miatt nem tudott eljutni Marseille-ig.

A 2015-ben a török partoknál elhunyt hároméves szíriai menekültkisfiúról elnevezett hajó szombaton 133 migránst vett fel a fedélzetére a nemzetközi vizeken Líbia partjainál.

Nyolc embert, köztük öt gyermeket kedden egészségi okok miatt partra kellett szállítani, őket átadták az olasz parti őrségnek. A további 125 migráns esetében Málta „teljes mértékben elutasította” a segítségnyújtást, Olaszország pedig a német hatóságokhoz irányította a Sea-Eye-t, de ők nem válaszoltak.

A német segélyszervezet ezért úgy döntött, hogy a hajót a franciaországi Marseille-be irányítják, ahonnan korábban elindult. A francia kikötőváros polgármestere megadta a kikötési engedélyt, ezt követően azonban Párizs azt kérte az olasz kormánytól, mégis engedje kikötni a hajót.

Őrületnek nevezte az Alan Kurdi szardíniai kikötését Matteo Salvini, a Liga párt vezetője. Úgy vélte, amint Franciaország nemet mondott, az olasz kormány azonnal engedett. „Hol van ilyenkor az európai szolidaritás és a külső határok védelme?” – tette fel a kérdést Salvini.

A La Repubblica című baloldali lap értesülése szerint a csütörtök esti kormányülésen szó lesz a volt belügyminiszter Salvini tavaly bevezetett migrációs törvényeinek módosításáról.

Egyebek mellett a civilhajókra kivetett pénzbírság jelentős csökkentése, a befogadási rendszer átalakítása, a humanitárius menedékjog bővítése szerepel a tervekben, valamint a migránsok bekerülhetnének a nemzeti szociális-egészségügyi rendszerbe, és a menedékkérelemmel szerzett tartózkodási engedély munkavállalást is lehetővé tehetne majd.

Luciana Lamorgese parlamenti meghallgatásán közölte, hogy a Lampedusa és Szicília partjainál álló karanténhajókon 2238 migráns tartózkodik. Hozzátette, nyár eleje óta Szicíliába nyolcezer embert helyeztek át a kisebbik szigetről. Többségük tunéziai volt, közülük augusztustól 718-at toloncoltak vissza, mivel gazdasági bevándorlónak minősültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában