Nem is 18 éves

2020.09.29. 14:02

Újabb részletek derültek ki a múlt heti párizsi terrortámadás elkövetőjéről (videó)

A rendőrök a támadó mobiltelefonján találtak egy fényképet egy személyazonosító okmányról, amelyből kiderül, hogy a férfi 1995-ben született, tehát már akkor sem volt kiskorú, amikor három évvel ezelőtt Franciaországba érkezett. Előkerült egy felvétel is, amelyen előre bejelenti a támadást.

Fotós: AFP

Kiderült, hogy a Charlie Hebdo egykori szerkesztősége előtti merénylet elkövetőjének sem a valódi neve, sem az életkora nem egyezik meg azzal, amit a rendőröknek mondott – írja a Le Figaro francia napilapra hivatkozva a V4NA hírügynökség.

Bár Gérald Darmanin belügyminiszter pénteken adott nyilatkozatában még a tettes profiljával kapcsolatban arról beszélt, hogy a fiatalember három éve érkezett az országba kiskorúként, és ellenőrizték az életkorát, ám igencsak mellélőttek,

ugyanis állításával ellentétben nem 18 éves, hanem jóval idősebb, 25 esztendős.

A késelő valódi neve és életkora úgy derült ki, hogy a magát Hassan A. néven bemutató férfi mobiltelefonján a készülék átvizsgálása közben találtak a rendőrök egy személyazonosító okmányról készült fotót, amelyen az szerepelt, hogy

a férfi valódi neve Zaheer Hassan Mehmood, és 1995-ben született a pakisztáni Pandzsábban.

Előkerült egy videofelvétel is, amelyen a férfi valódi nevén mutatkozik be, majd arról beszél, hogy elítéli a Mohamed prófétát ábrázoló gúnyrajzokat, amelyek miatt a Charlie Hebdo szerkesztőségét 2015-ben megtámadták. A felvételen nem említ egyetlen iszlamista szervezetet sem, de előre bejelenti a támadást, pakisztáni nyelven ezt mondja:

„A mai napon, szeptember 25-én ítélkezem majd felettük.”

INFO " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@LePoint La vidéo authentifiée par les services de renseignement et par son auteur lors de sa garde-á-vue. sur la vidéo, Il déclare s’appeler Zaïd Hassan Mahmoud Ali né ds le Penjab pakistanais. https://t.co/jteyBQtfKE

A késelőt a támadást követően azonnal őrizetbe vették, a férfi beismerte tettét, és saját bevallása szerint nem tudott arról, hogy a szatirikus hetilap szerkesztősége a 2015-ös merénylet után máshova költözött, azt hitte, hogy még mindig a régi helyén működik a szerkesztőség. A támadást, amelyben négyen megsérültek – közülük ketten súlyosan – a francia hatóságok iszlamista terrortámadásként kezelik, ezért a Nemzeti Terrorizmusellenes Ügyészség (PNAT) folytatja az ügyben a nyomozást.

Borítókép: Rendőrségi és mentőegységek a támadás helyszínén 2020. szeptember 25-én Párizsban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában