Járvány

2020.10.23. 07:25

Idén a zászlófelvonás lesz a központi esemény

A járványügyi helyzetre tekintettel az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett központi események legtöbbje idén elmarad.

A koronavírus-járvány miatt idén az Országház előtti zászlófelvonás lesz az egyetlen központi esemény az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján.

A kormány a „Nemzeti Ünnepek és Emléknapok” Facebook-oldalán azt írta: a járványügyi helyzetre tekintettel az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett központi események legtöbbje idén elmarad.

Reggel katonai tiszteletadás keretében felvonják Magyarország nemzeti lobogóját a budapesti Kossuth Lajos téren. A Nemzeti Ünnepek és Emléknapok YouTube-csatornáján egész nap játékfilmek és dokumentumfilmek, valamint egyéb, az ünnephez kapcsolódó tartalmak lesznek láthatók.

November 4-ig megtekinthető az „Emlékképek 1956 – Városi kiállítás”. Budapest ikonikus helyszínein korabeli fotók emlékeztetnek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire.

A fővárosi önkormányzat arcképkiállítással tiszteleg az 56-os pesti nők előtt.

Országszerte leróják tiszteletüket valamilyen formában a forradalom évfordulóján, de a járványhelyzet miatt idén általában csak kisebb megemlékezéseket tartanak az önkormányzatok.

Magyarországon 1956 októberében békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. 1990 májusa óta a forradalom október 23-ai kezdőnapja Magyarország nemzeti ünnepe.

A rendszerváltozás után összeülő Országgyűlés első ülésnapján, 1990. május 2-án, első törvényében az 1956. évi forradalom és szabadságharc emlékét örökítette meg, október 23-át pedig nemzeti ünneppé nyilvánította, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában