Igazságszolgáltatás

2020.10.07. 23:13

Kiadtak Washingtonnnak két volt dzsihadistát, akik ellen gyilkosságokért és terrorizmus miatt vádat emelnek

A két terroristát Szíriában fogták el 2018 januárjában.

Kiadták Washingtonnak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet két volt dzsihadistáját, akik ellen halállal végződő túszejtésekért, gyilkosságokért és terrorizmus miatt vádat emelnek – jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium szerdán.

A tárca hosszas közleményben tudatta, hogy a Beatles néven hírhedtté vált, négytagú terrorcsoport két dzsihadistáját, a 32 éves El Shafee Elsheikh-et and a 36 éves Alexanda Amon Kotey-t szerdán szállítják át az Egyesült Államokba Irakból, miután az Egyesült Királyság megfosztotta őket a brit állampolgárságuktól és hozzájárult a kiadatásukhoz.

A két terroristát Szíriában fogták el 2018 januárjában. London már akkor jelezte, hogy nem ellenzi, ha kiadatásuk után az Egyesült Államokban halálbüntetést kérnek rájuk.

A „Beatles-csoport tagjai – akiket az erős angol akcentusuk miatt neveztek el így – négyen voltak, a vezetőjüket egy szíriai légicsapás során likvidálták, egy negyedik tagjukat pedig Törökországban fogták el és jelenleg is ott őrzik.

A terroristák 2012 és 2015 között túszokat ejtettek, áldozataikat megkínozták, majd meggyilkolták, többnyire lefejezték. Brit, japán, olasz, dán, német és amerikai állampolgárok vére tapad a kezükhöz.

Az áldozatok között volt az amerikai Jim Foley újságíró – akinek lefejezését videóra vették és megjelentették a világhálón-, a szintén újságíró amerikai-izraeli Steven Sotloff, és két amerikai segélymunkás, Peter Kassig és Kayla Mueller is.

”A vádemelések több évi kemény munka eredményei, hogy igazságot szolgáltathassunk az Iszlám Állam által meggyilkolt amerikai állampolgároknak„ – fogalmazott a közleményben William Barr igazságügyi miniszter. A tárcavezető hangsúlyozta: ”azt üzenjük a terroristáknak szerte a világban, hogy ha amerikaiakat bántotok, akkor szembe kell néznetek az amerikai fegyverekkel, vagy a csatatéren, vagy az amerikai törvénnyel a bíróságainkon„.

”Jó nap a mai és egyben ünnepélyes is„ – fogalmazott John Demers, igazságügyi miniszterhelyettes újságíróknak. Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója aláhúzta: a vádemelés napja az emlékezés és a részvét napja is.

Leszögezte: az FBI szintén elkötelezett, hogy igazságot szolgáltasson az áldozatoknak és hozzátartozóiknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában