Ország-világ

2020.10.20. 16:52

Szijjártó: Nógrádban 3250 munkahelyet véd meg a kormány

Összesen 6,3 milliárd forint értékben jön létre beruházás a megyében.

Rétság, 2020. október 20. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Kurusa Ádám ügyvezetõ igazgató a fõként autóipari alkatrészeket gyártó AFT Hungary Kft. üzemében a cég beruházástámogatói okiratának átadása után Rétságon 2020. október 20-án. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Nógrád megyében 3250 munkahelyet véd meg a versenyképesség-növelő program; a térségben 12 vállalat kötelezte el magát beruházások végrehajtása mellett, amikor a kormány tavasszal meghirdette a munkahelyeket megőrző programot – mondta a külgazdasági és külügyminiszter Rétságon kedden, amikor a főként autóipari alkatrészeket gyártó AFT Hungary Kft.-nek átadta a támogatói okiratot.

Szijjártó Péter hozzátette: összesen 6,3 milliárd forint értékben jön létre beruházás a megyében, melyhez a kormány 2,8 milliárd forint támogatást biztosított.

A rétsági AFT Hungary Kft. 500 millió forintos beruházásához 250 millió forinttal járul hozzá az állam. A miniszter elmondta: az amerikai tulajdonú vállalat a fejlesztéssel a legmodernebb technológiát állítja üzembe, háromszorosára növelve termelési kapacitását, a támogatás 117 dolgozó munkahelyét védi meg.

Szijjártó Péter a szerződésátadási ünnepségen leszögezte: a világjárvány idején a kormánynak kötelessége biztosítani az emberek életét, egészségét, az ország működőképességét, aminek alapja, hogy a gazdaság működjön.

A magyar gazdaság nem a nemzetközi hitelektől, hanem a magyar emberek munkájától sikeres, a kormány ezért fogott össze azokkal a vállalatokkal, amelyek a legnehezebb helyzetben sem az elbocsátás, hanem a beruházás mellett döntöttek – tette hozzá.

„Nem a munkanélküliség finanszírozására, hanem a munkanélküliséggel szembeni harc finanszírozására csoportosítottuk át az ország gazdasági, pénzügyi erőforrásait” – fogalmazott, hozzátéve: a nehéz helyzetben beruházó vállalatok hosszú távon versenyelőnyre tesznek szert.

A tárcavezető kitért arra, hogy a magyar gazdaság zászlóshajója az autóipar, amelyet több mint 200 vállalat képvisel Magyarországon, több mint 170 ezer embernek ad munkát, és a feldolgozóipari kibocsátás 30 százalékát állítja elő.

Balla Mihály (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője nagyon fontosnak nevezte a kormány által nyújtott támogatást. Elmondta, a legtöbb rétsági cég exporttevékenységet folytat, ezek a vállalatok adják a Nógrád megyei export közel 18 százalékát.

Kurusa Ádám, az AFT Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: értékesítésük 50 százaléka az autóiparhoz kapcsolódik, ennek 80 százalékát elveszítették április és június között a koronavírus okozta válságban, de büszkék arra, hogy egyetlen dolgozójuktól sem váltak meg.

A kft. beszállítója az elektromos autózásban meghatározó Tesla és Jaguár cégeknek, és mint Kurusa Ádám elmondta, az autóipari beszállítás mellett visszatérnek az orvosi eszközök piacára, és jó esélyekkel indulnak a repülőgépek alkatrészeinek gyártásában is.

A nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint az AFT-Hungary a 2019. július 1. és a 2020. június 30. közötti üzleti évében 1,958 milliárd forint nettó árbevétel mellett 74,62 millió forint adózott eredményt ért el, míg az előző üzleti évet a társaság 2,645 milliárd forint bevétellel és 118,5 millió forint adózott veszteséggel zárta.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Kurusa Ádám ügyvezető igazgató a főként autóipari alkatrészeket gyártó AFT Hungary Kft. üzemében a cég beruházástámogatói okiratának átadása után Rétságon 2020. október 20-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában