Járványhelyzet

2020.11.11. 20:55

Az evangélikus templomokat sem zárják be

Az evangélikus templomokat nem zárják be, az istentiszteletek is megtarthatók, de azokon az éneklés és az úrvacsoraosztás nem megengedett – olvasható a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsának az MTI-hez is eljuttatott szerdai pásztorlevelében.

A koronavírus-járvány miatt meghirdetett veszélyhelyzet idejére a püspökök kérése, hogy nyilvános istentiszteletet csak ott szervezzenek, ahol az a templom mérete vagy a gyülekezet kis létszáma miatt biztonságosan, egymás iránti felelősséggel, a hatályos állami és önkormányzati védelmi intézkedésekkel összhangban megtartható. Az alkalmakon a járvány terjedése szempontjából különösen veszélyes éneklés és úrvacsoraosztás nem megengedett.

Ha a gyülekezet elnöksége úgy ítéli meg, hogy a tárgyi vagy személyi feltételek nem adottak a védekezési szabályok betartásához, a püspöki tanács a személyes találkozással járó istentiszteleti alkalmak elhagyását és online istentiszteletek tartását javasolja.

Kérik továbbá a közösségeket, hogy ne tartsanak gyülekezeti hétközi programokat személyes jelenléttel, és a testületi üléseket és választásokat is halasszák el a veszélyhelyzet utáni időre.

A püspökök javasolják a tavasszal már kipróbált online és egyéb alternatív, biztonságos megoldásokat, hozzátéve, hogy sokaknak lelki épülést jelent, ha írott igehirdetéseket vehetnek kézbe, és a lelkészek összefogásával akár több gyülekezethez is lehet előzetesen rögzített igehirdetést eljuttatni.

A lelkészeket arra is kérik, hogy végezzenek telefonos és internetes lelkigondozást, a híveket pedig arra, hogy éljenek a szétszakadozottságban is közösséget teremtő ima erejével.

Úgy fogalmaztak: Hordozzuk imádságos szeretetben közösségeink mellett a betegeket, orvosokat és ápolókat, szociális és diakóniai dolgozókat és ellátottakat, valamint egyházi iskoláinkat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában