támogatás

2020.11.02. 11:11

Érkeznek az általános ösztöndíjak a szakképzésben

A hét közepén megérkeznek az általánosösztöndíj-utalások a szakképzésbe járó, elsőéves fiatalok számláira – hangzott el hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára elmondta, a technikumban tanulók 8050 forintot, a szakképző iskolákban tanulók pedig 16 100 forintot kapnak havonta, amíg ágazati alapoktatásban vesznek részt. A két iskolatípusba járó diákok ösztöndíja között azért van különbség, mert a technikumban ez a fajta képzés két évig, a szakképző intézményben egy évig tart.

Hozzátette,

a 2021-22-es tanévtől részben tanulmányi, részben szociális alapon megítélhető juttatásra, Apáczai-ösztöndíjra is pályázhatnak a tanulók.

Pölöskei Gáborné szerint ennek az ösztöndíjnak a tehetséggondozás a célja, és azokat a hátrányos helyzetű diákokat támogatja, akik technikumba szeretnének kerülni.

Az ITM korábban azt közölte,

általános ösztöndíjra 67 934-en jogosultak, közülük 61 414-en kaphatták meg; a többieknek ugyanis még nincs megfelelő számlaszámuk.

Ez – a tárca szerint – semmiféle hátrányt nem okoz nekik azon túl, hogy később jutnak hozzá az összeghez. Ha elvégzik a szükséges adminisztratív munkát, novemberi hóközi utalással hozzá is juthatnak az ösztöndíjukhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában