Ostrom alatt áll Európa

2020.11.03. 06:27

Koronavírusos a nizzai merénylet elkövetője

A múlt csütörtöki támadáshoz mozgósított rendőri erőket és mentőket tesztelni fogják.

Koronavírussal diagnosztizálták a nizzai Notre-Dame-bazilikában előző héten végrehajtott, három emberéletet követelő iszlamista merénylet elkövetőjét – jelentette hétfő éjszaka a BFM francia hírtelevízió.

Rendőrségi forrásokra hivatkozva a csatorna azt közölte, hogy a 21 éves tunéziai Brahím Iszávi koronavírus-tesztje hétfőn pozitívnak bizonyult, ezért a múlt csütörtöki támadáshoz mozgósított rendőri erőket és mentőket tesztelni fogják.

Az elkövetőt válságos állapotban szállították kórházba, miután a tett helyszínén a rendőrség éles lövésekkel ártalmatlanította. Eddig nem tudták kihallgatni, de a BFM szerint állapota javult, így feltételezhetően kedden megkezdődhet a kihallgatása.

Az ügyben hétfő este a támadón kívül már csak egy ember volt őrizetben: egy 29 éves tunéziai állampolgár, akit a Nizzától negyven kilométerre található Grasse-ban szombaton vettek őrizetbe. Őt azzal gyanúsítják, hogy többször is találkozott a tunéziai elkövetővel a Tunéziából Olaszországon át Franciaországba tartó migrációs útvonalán. Mindkét emberről azt feltételezik, hogy nemrég érkeztek Franciaországba. Nyomozati források szerint feltételezhető, hogy együtt tették meg az utat.

Brahím Iszávi – akinek a hazájában köztörvényes bűncselekmények miatt volt már dolga a rendőrséggel – szeptember közepén indult el Tunéziából, Olaszországon keresztül két nappal a támadás előtt érkezett Franciaországba, és illegálisan tartózkodott az Európai Unió területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában