Ország-világ

2020.11.07. 13:41

Még két országban kell teljesíteni a limitet a székely petíció sikeréhez

Horvátország elképesztő hajrát vágott ki, és a déli szomszédunknál néhány perccel ezelőtt összegyűlt a kellő számú aláírás a székely petíciónál, a kezdeményezés oldalán levő térképen ezzel a szomszédos állam zöldre váltott.

Ez annak köszönhetően történhetett meg, hogy bár péntek reggel Horvátországban még csak a szükséges aláírás mennyiség alig negyven százaléka gyűlt össze, de azóta csaknem ötezer szignó futott be - számol be a Magyar Nemzet.

Hamarosan célba ér Litvánia is, ahol alig néhány száz aláírás kell még ahhoz, hogy elérjék a törvényben meghatározott limitet.

A kérdés az, ezek után melyik két államban lehet még összegyűjteni a szükséges számú szignót ahhoz, hogy a székely petíció érvényes és eredményes legyen. Emlékezetes, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában már tavasszal összegyűlt a kellő számú aláírás.

Spanyolországban eddig a cél 61 százaléka teljesült, Svédországban a szignók száma pedig a szükséges mennyiség 51 százalékán áll. Sokak szerint napközben meglepetést okozhat Szlovénia, ahol ugyan csak alig több, mint kétezren álltak a székelyek ügye mellé, de az alacsony lélekszám miatt ott négyezernél kevesebb szignó elég lenne ahhoz, hogy meglegyen a kellő számú aláírás.

Felértékelődhetnek azok az országok is, ahol ugyan eddig nem gyűlt össze túl sok aláírás, de az alacsony lélekszám miatt kevés támogató kell ahhoz, hogy az adott államban sikeres legyen a székelyek ügye. Ezek közé tartozik Észtország, Írország vagy éppen Lettország.

Aki még nem írt alá, keresse fel az Írdalá.hu oldalt, és támogassa a székely petíciót. A támogatók azzal is segíthetnek, ha követik, lájkolják és kommentelik a Signiteurope.com négy közösségi médiafelületét (" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Twitter, Instagram, YouTube és Facebook). Fontos a Gerilla.hu által elindított Kartonnetvörk nevű digitális mozgalom is, amelyben arra kérik az embereket, hogy egy kartonlapra írják fel a Signiteurope.com feliratot, ezzel fotózzák le magukat, majd osszák meg a képet a közösségi médiafelületeken.

Az utolsó pillanatig érdemes dolgozni az aláírásgyűjtés sikeréért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában