új körülmény

2020.11.25. 21:03

Perújító nyomozást rendelt el a bíróság a Balla Irma-gyilkosság ügyében

Az elítélt olyan, eddig nem ismert bizonyítékot prezentált, amit eddig nem vizsgált a bíróság.

A Balla Irma-gyilkosság ügyében – D. L. elítélt beadványára tekintettel – perújítási nyomozást rendeltek el, mert „olyan körülményt, eddig nem ismert bizonyítékot prezentált az elítélt, amit eddig nem vizsgált a bíróság” – tájékoztatta a Debreceni ítélőtábla szerdán az MTI-t.

A perújítási nyomozás célja annak eldöntése, hogy az ügyben az elítélt által szolgáltatott adatokra tekintettel van-e helye perújítási eljárás elrendelésének. Az ítélőtábla az iratokat az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatóságának küldi meg, a rendőrségnek a perújítási nyomozást két hónapon belül le kell folytatnia – közölték.

A táblabíróság közleménye felidézte, hogy a Nyíregyházi Törvényszék 2019 januárjában, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt D. L. vádlottat 15 év fegyházra ítélte, azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 áprilisában ölték meg a lakásában.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott anyagi gondokkal küzdött, ezért 2007 áprilisában a késő esti órákban a sértett házához ment, hogy pénzt és egyéb értékeket szerezzen tőle.

A telek kerítését képező USB lapokat megbontotta, majd a sértett lakrészének ablakán benézve látta, hogy a sértett a házban egyedül tartózkodik, és ébren van. A vádlott a kulcsra nem zárt bejárati ajtón bement és feszítővassal megütötte a sértett fejét, aki az ágyon hanyatt esett. Ezután még többször ütötte áldozata arcát, fejét. Végül a vádlott a feszítővassal olyan gégesérüléseket okozott, amelyek következtében Balla Irma azonnal meghalt.

A vádlott ezután elvette áldozata mobiltelefonját, MP3-lejátszóját és húszezer forint készpénzét, majd a lakásban megfogott tárgyakról és a kilincsről egy ronggyal letörölte az ujjlenyomatát, és a bejárati ajtót kulcsra zárva távozott. A sértett holttestét másnap a fia találta meg.

A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla 2020 februárjában jogerős ítéletében a vádlott bűncselekményét nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérletének minősítette. A táblabíróság szerint a vádlott bántalmazta a sértettet, de azt nem lehet kétséget kizáróan megállapítani, hogy kizárólag emiatt hunyt el az asszony, ezért nem róható a terhére a „különös kegyetlenséggel” elkövetési mód. A másodfokú bíróság ugyanakkor nem látta indokát a büntetés enyhítésének és súlyosításának sem.

Balla Irma megölésével eredetileg az áldozat fiát vádolták meg, és a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt el is ítélte 12 év fegyházra. A Debreceni Ítélőtábla azonban új eljárást rendelt el, és a Debreceni Törvényszék – bizonyítottság hiányában – első fokon felmentette a vádlottat, majd a Debreceni Ítélőtábla 2013 szeptemberében helybenhagyta a felmentő döntést. A gyanú már korábban D. L.-re terelődött, aki ellen végül 2015 decemberében emeltek vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában