Ország-világ

2020.11.22. 13:26

Továbbra is elérhető az influenza elleni ingyenes oltás bárki számára

Az országban folyamatos a vakcinák beadása, amire minden magyar állampolgár jogosult – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap.

Salgótarján, 2017. október 24. Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védõoltást tartalmazó fecskendõvel a kezében Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védõoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védõoltásra a 60 évesnél idõsebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedõk, valamint a várandós nõk jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba. MTI Fotó: Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Az idei influenzaszezonban eddig a felnőttek részére biztosított oltóanyag 74 százalékát, míg a 3 év alatti gyermekek rendelkezésére álló négykomponensű vakcina 20 százalékát adták be.

Kiemelték: az NNK hetente kér tájékoztatást az influenza elleni oltóanyag fogyásáról annak érdekében, hogy folyamatos legyen az ellátás. Így lehetővé válik a megyék közötti, helyi igényeknek megfelelő átcsoportosítás is.

Tájékoztatásuk szerint a jelenlegi adatok alapján 13 megyében a rendelkezésre álló készletek elégségesek, ők már nem kértek további oltóanyagot.

Azokba a megyékbe, ahol további igény jelentkezett, napokon belül újabb adag vakcinát szállítanak ki.

Felhívták a szülők figyelmét, hogy a 3 éven aluli gyermekek részére november 30-ig jelezzék a négykomponensű oltóanyag iránti igényüket háziorvosuknál. Amennyiben a gyermekek igény szerinti beoltása megtörtént, a maradék négykomponensű vakcinákat idősebbek kapják meg életkortól függetlenül – írták.

Hangsúlyozták: az influenza elleni védőoltások elsődleges célja az egyéni védelem, a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza okozta halálesetek megelőzése. Különösen ajánlott az oltás azok részére, akiknél az influenzafertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek – írták a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában