titkosszolgálat

2020.12.08. 17:53

Az új-zélandi hírszerzés csak az iszlamista fenyegetésre koncentrált a christchurch-i mészárlás előtt

Az ügyben vizsgálódó bizottság szerint a hatóságok nem vették figyelembe a muszlim közösségből sorozatosan érkező figyelmeztetéseket.

Az új-zélandi belbiztonsági ügynökségek „szinte kizárólag” az iszlamista terrorizmus jelentette fenyegetésre összpontosítottak abban az időben, amikor egy fehér felsőbbrendűséget hirdető fegyveres lemészárolt Christchurch-ben 51 muszlim hívőt két mecsetben tavaly márciusban – derült ki egy kedden közzétett jelentésből. Jacinda Ardern miniszterelnök bocsánatot kért emiatt.

Az ügyben vizsgálódó bizottság szerint a hatóságok nem vették figyelembe a muszlim közösségből sorozatosan érkező figyelmeztetéseket, amelyek szerint egyre több támadás éri a muszlimokat az országban. A jelentés szerint „aránytalanul sok erőforrást” szenteltek az iszlám szélsőségesség fenyegetésére.

Bírálat érte továbbá a rendőrséget is amiatt, hogy a megfelelő ellenőrzések végrehajtása nélkül kiadták a fegyvertartási engedélyt az elkövetőnek, aki röviddel a támadás előtt rasszista kiáltványt tett közzé, majd a Facebookon élőben is közvetítette a vérengzést.

E két hiányosság ellenére a jelentés azonban kiemelte, hogy a kormányzati ügynökségek nem követtek el olyan hibát, amelynek elkerülésével megakadályozható lett volna a támadás.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök bocsánatot kért a jelentésben részletezett két hiányosság miatt, annak ellenére hogy azt is egyértelművé tette a bizottság, hogy a támadás megakadályozása nem ezeken múlt.

Több muszlim szervezet ugyanakkor aggasztónak találta, hogy a jelentésben rendszerszintű hiányosságot tártak fel, illetve az erőforrások aránytalan koncentrációját állapították meg, és mégis azt állítják, hogy ezek nem akadályozták az elkövető megfékezését.

Gamal Fouda, a christchurch-i al-Núr mecset imámja úgy vélte, hogy „intézményes előítélet és nem tudatos részrehajlás” jellemzi a kormányzati ügynökségeket.

Augusztusban tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a christchurch-i bíróság a mészárlást elkövető Brenton Tarrantot. Ilyen súlyos bírósági döntésre még nem volt példa Új-Zélandon. Ez volt az első alkalom, hogy valakit a terrorizmusellenes törvény alapján ítéltek el az országban, és először fordult elő az is, hogy tényleges életfogytiglani szabadságvesztést szabott ki a bíróság.

Az új-zélandi kormány elfogadta a kedden kiadott jelentésben felvázolt 44 ajánlást. Ezek alapján egyebek mellett új hírszerzési és biztonsági ügynökséget hoznak létre, szigorítják a lőfegyvertartási engedélyek kiadását és a terrorizmusellenes jogszabályokat, illetve olyan reformokat vezetnek be, amelyeknek köszönhetően a rendőrség hatékonyabban tud majd fellépni a gyűlölet-bűncselekményekkel szemben.

Kötelező lesz továbbá a rendelőknek és kórházaknak jelenteni, ha valakit lőfegyver okozta sérülés miatt látnak el, ugyanis Tarrant pár hónappal a támadás előtt orvosi ellátásban részesült, miután véletlenül meglőtte saját magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában