Ország-világ

2020.12.09. 15:29

Lebuktatták Lengyelországban az EU-s pénzekről hazudó Dobrev Klárát

Amit Dobrev EU-s támogatásként próbál eladni, az valójában kizárólag a lengyel jobboldali-konzervatív kormány érdeme, Brüsszelnek pedig semmi köze hozzá.

A népszerű lengyel jobboldali portálon, a Wpolityce.pl-en kedden jelent meg Grzegorz Górny újságíró cikke, melyben lebuktatja a DK európai parlamenti képviselőjét Lengyelországról tett megjegyzéseivel kapcsolatban – írja a Magyar Nemzet. A cikkben Górny bemutatja a magyar Youtube-nézők több hete tartó „rémálmát”, Dobrev reklámkampányát arról, hogy miközben az EU pénzügyi támogatással segít a tagállamokon, addig Magyarország cserben hagyta állampolgárait. Igen ám – jegyzi meg a cikkíró–, csakhogy

Gyurcsány Ferenc felesége eléggé szabadon értelmezi az EU-s pénzek fogalmát.

Dobrev Klára bemutatja, hogyan kell hazudni a szocialisták pénzéből (vélhetően ugyanis az Európai Parlament S&D frakciója finanszírozta a kampányt):

Lengyelországgal kapcsolatban Dobrev Klára megemlíti, hogy a lengyel családok Brüsszelből százhúsz euró értékében kapnak támogatást. Górny szerint azonban ilyen támogatást a lengyel családok sosem kaptak. Mire gondolhatott akkor a DK európai parlamenti képviselője? Górny szerint csak egy valamire: az úgynevezett 500+ családtámogatásra, mely a PiS-kormány egyik legnagyobb innovációjának számított előző kormányzati ciklusuk folyamán.

Tehát Dobrev Klára olyan pénzzel reklámozza az EU-s segítséget, amihez az EU-nak soha semmilyen köze nem volt,

hanem csak a jobboldali-konzervatív, a családokat előtérbe helyező lengyel kormánykoalíciónak, és amit kizárólag a lengyel államháztartásból fizettek. De Górny azt is hozzáteszi, hogy Gyurcsány felesége még a németekkel kapcsolatban is hazudik. A német kormány ugyanis a koronavírusra való tekintettel úgy döntött, hogy a családok minden gyermek után háromszáz eurós támogatást kapnak. A lengyel publicista azonban megjegyzi, ez a berlini kormány szuverén döntése volt, és a támogatáshoz Brüsszel semmit nem tett hozzá.

A cikkíró a végén felteszi a kérdést: miért használt fel Dobrev Klára hamis adatokat, melyeknek pár perc alatt utána lehetett volna nézni? Szerinte azért, mert az nem illett volna bele a magyar „totális ellenzék” narratívájába, mely Orbán Viktort a vétó miatt kritizálja, illetve azért is, mivel jobban tudja magát „igazolni” ha az európai parlamenti frakciója által finanszírozott reklámjában az uniós támogatásokról beszél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában