Terrorizmus

2020.12.11. 10:41

Szülőfalujában utcát neveztek el a francia tanárt lefejező csecsen diákról

Két hónap sem telt el a brutális gyilkosság óta, de az ügyről készült jelentés már elkészült, ami meglepően gyors ahhoz képest, hogy még mindig derülnek ki újabb információk az esettel kapcsolatban. A legújabb fejlemény szerint a diákok szüleinek tanácsa jelentős szerepet játszott az ügyben. Eközben a csecsen állami televízió hősként beszél a 18 éves csecsen terroristáról, aki szerintük iszlamofób provokáció áldozata lett.

Pedestrians pass by a poster depicting French teacher Samuel Paty placed in the city center of Conflans-Sainte-Honorine, 30kms northwest of Paris, on November 3, 2020, following the decapitation of the teacher on October 16. - France on November 2 honoured the teacher beheaded near his school in Conflans-Sainte-Honorine by a suspected Islamist radical as millions of students returned to class after autumn break and a spate of attacks that have put the country on edge. (Photo by Thomas COEX / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Thomas Coex

Sok tisztázatlan kérdés van a Samuel Paty meggyilkolásával kapcsolatos nyomozásról készült jelentés körül. Már az is különös, hogy az ügy grandiózus voltához képest rekordgyorsasággal készült el a beszámoló – írja a V4NA hírügynökség a L'Express című lap cikke alapján, amely sok kérdést felvet, többek között azt elemzi, hogy a 28 oldalas jelentésben sok lényeges momentum nem szerepel. Nincs benne például az, hogy a tantestület magatartását a szolidaritás teljes hiánya jellemezte. Ennek egyik példája az, hogy a tragédia előtt négy nappal, október 12-én tartott értekezleten az iskolában dolgozó 51 tanárból csak 25-en vettek részt, totális érdektelenség jellemezte őket.

A lapnak nyilatkozó Bruno Modica történelem-földrajz szakos tanár, a Clionaute egyesület szóvivője esernyőművelethez hasonlította a nyomozást, számára egyértelmű, hogy az intézet igyekszik megvédeni magát, de vannak olyan tények, amelyek felett nem lehet szemet hunyni. Modica szerint az ügyben érintett szülők, akiknek a gyermekei az iskola tanulói, végig hazudtak és manipuláltak, és a gondok már jóval a tragédia előtt megkezdődtek. Modica arra is kitér, hogy a jelentés szerint a diákok szüleit tömörítő tanács, a baloldali kötődésű FCPE jelentős szerepet játszott az ügyben. A szervezet ugyanis azt tanácsolta az egyik szülőnek, hogy jelentse fel Samuel Paty-t, amennyiben úgy érzi, hogy a lányát zaklatta a tanár.

Továbbá az is érthetetlen, mutat rá a lap, hogy míg az iskola tanulóinak szülei közül négy személyt hallgatott ki a rendőrség az üggyel kapcsolatban, addig az intézetben tanító 51 pedagógus közül csak hármat hallgattak meg a nyomozók. Feltűnő továbbá, hogy a történtekről készült jelentés címében még csak meg sem említik az elhunyt tanár nevét, csak a tragédia dátumát, a jelentésben pedig egy szót sem ejtenek arról, hogy tisztelegjenek a meggyilkolt tanár emléke előtt.

Mindeközben a 18 éves csecsen terroristát hősként ünneplik a hazájában, ahol dísztemetésben volt része. „Allah Akbar” kiáltások közepette helyezték végső nyugalomra, hatalmas tömeg kísérte utolsó útjára.

A terroristáról nem feledkeztek meg a szülőfalujában, Salazhiban sem, ahol utcát neveztek el róla.

🤯

„В Чечне жители назвали улицу в честь чеченца, отрезавшего голову французскому учителю.

В поселке Шалажи,откуда родом семья Анзорова, к газовой трубе приварили табличку, на которой написано ”Улица имени Абдуллаха Анзорова„ pic.twitter.com/H6MPaSqf5q

A csecsen állami televízió, a Groznij Tv pedig egyenesen áldozatként mutatta be a francia tanárt lefejező terroristát, aki a családja szerint istenfélő fiatalember volt, tele tervekkel, de nem tudta elviselni a vallását ért iszlamofób provokációt.

Borítókép: Samuel Patyra emlékező plakát egy francia város utcáján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában