Ország-világ

2021.01.12. 11:22

Benyújtották az uniós engedélykérelmet az Oxford/AstraZeneca-oltóanyagra

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár benyújtotta kedden az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) felé a koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagának engedélyeztetési kérelmét.

Az EMA tájékoztatása szerint a kérelemről várhatóan január 29-ig döntenek. Addig megvizsgálják a vakcina minőségére, biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozóan a fejlesztők által benyújtott dokumentációt.

Az Oxford/AstraZeneca-oltóanyag így a harmadik olyan vakcina lehet, amely elérhetővé válik az Európai Unió 27 tagállamában a Pfizer/BioNTech és a Moderna után.

Az amszterdami székhelyű ügynökség azt közölte, hogy gyorsított eljárásban határoznak majd a vakcina feltételes forgalomba hozatalának engedélyezéséről.

Az Európai Unión egyre nagyobb a nyomás, hogy gyorsítsa fel az új vakcinák engedélyezését annak érdekében, hogy meg tudják fékezni a koronavírus terjedését, amelynek a kontinensen már több mint 620 ezer halálos áldozata van.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren üdvözölte és „jó hírnek” nevezte az Oxford/AstraZeneca-oltóanyag engedélyezési folyamatának megindítását. Hozzátette:

amint a vakcina pozitív értékelést kap tudományos szempontból, nagyon gyorsan engedélyezni fogják a használatát Európában.

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett vakcinának alacsonyabb az előállítási költsége a rivális oltóanyagokhoz képest, és a szállítása is jóval egyszerűbb, mint például a Pfizer és a BioNTech termékének, amelyet mínusz 70 fokon kell tárolni szállítás közben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában