Ország-világ

2021.01.07. 23:18

Biden Trumpot okolja a capitoliumi erőszakért

Kemény kritikával illette a leköszönő elnököt.

Wilmington, 2021. január 6. Joe Biden megválasztott amerikai elnök a washingtoni eseményeket kommentálja a Delaware állambeli Wilmingtonban tartott beszédében 2021. január 6-án. Ezen a napon Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja betört az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba, ahol a kongresszus két háza együttes ülését tartotta, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden gyõzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét. MTI/AP/Susan Walsh

Forrás: MTI/AP

Fotó: Susan Walsh

„Hazai terroristáknak” nevezte az amerikai törvényhozás épületét előző nap megostromló lázadókat csütörtökön Joe Biden megválasztott amerikai elnök, aki Donald Trump távozó elnököt okolta a fővárost megrázó erőszak miatt.

A kongresszus biztonságát megsértő Trump-hívek tiltakozása szerdán „nem eltérő vélemény, nem rendetlenség, nem tiltakozás volt, hanem káosz” – mondta a megválasztott elnök.

Azok, akik a Capitoliumi dombon összegyűltek, hogy megszakítsák a kongresszus két házának együttes ülését „nem tiltakozók voltak.

Ne hívják őket tiltakozóknak. Ez alapvető” – fogalmazott Biden.

Trumpnak az ország demokratikus intézményeinek szétverésére irányuló tettei közvetlen következménye volt a washingtoni támadás – jelentette ki Biden.

„Az elmúlt négy év során olyan elnökünk volt, aki semmibe vette a demokráciánkat, az alkotmányunkat, a jogállamot mindenben, amit tett” – hangsúlyozta a megválasztott elnök. „A kezdetektől fogva általános támadást intézett az intézményeink ellen. A tegnapi nap a ennek a könyörtelen támadásnak a csúcspontja volt.”

Szerda este a távozó elnök több száz híve ostromolta meg a Capitoliumot, ahol a kongresszus és a szenátus a Joe Biden megválasztott elnökre eladott elektori szavazatok hitelesítése céljából tartott együttes ülést. A tiltakozókat a nemzeti gárda segítségével több óra alatt sikerült eltávolítani az épületből, az összetűzésben négy ember életét vesztette. Előzőleg Trump egy washingtoni gyűlésen mondott beszédében tüzelte fel a híveit, amelyben ismét azt állította, hogy a csalás miatt veszítették el a választást.

Trump jogászainak csalásra hivatkozó bírósági beadványait sorra utasították el a bíróságok, közöttük a legfelsőbb bíróság, mindkét párt választási hivatalnokai, valamint a kormányzatának egyes tagjai is.

Elítélte az amerikai törvényhozás székházánál elkövetett erőszakot csütörtök este Chris Miller amerikai ügyvezető védelmi miniszter is.

„A tegnapi capitoliumi erőszak elítélendő és az Egyesült Államok alkotmányának elveit sértő tett volt” – olvasható Chris Miller nyilatkozatában.

„Lehetséges, hogy tegnap megrepedt a köztársaságunk, de a törvényhozóink eltökéltsége a nemzet ügyeinek intézése iránt nem ingadozik” – írta Miller, hozzátéve, hogy a Pentagon készen áll arra, hogy Joe Biden megválasztott demokrata párti elnök január 20-án békésen vehesse át a hatalmat.

Borítókép: Joe Biden megválasztott amerikai elnök a washingtoni eseményeket kommentálja a Delaware állambeli Wilmingtonban tartott beszédében 2021. január 6-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában