megbízhatóság

2021.01.21. 08:09

Fellép a hálapénz ellen a Nemzeti Védelmi Szolgálat

Már működik a Nemzeti Védelmi Szolgálat új főosztálya, amit a korrupciónak minősített hálapénz elleni fellépésre hozott létre a jogalkotói szándék. Március 1-től megbízhatósági vizsgálatokkal keresik a korrupt, például hálapénzt követelő orvosokat.

Már munkába állt a titkosszolgálati módszereket és eszközöket is használó Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) egészségügyi szolgáltatók védelmi főosztálya – írja a Magyar Nemzet. A főosztályon belül három osztályra tagozódott 46 hivatásos rendőr – négy rendvédelmi igazgatási alkalmazott támogatásával – a hálapénzt elfogadók leleplezését kapta feladatul, és március 1-től megbízhatósági vizsgálatokkal is keresik a korrupt egészségügyi dolgozókat. Minderről Samu Attila dandártábornok, a Belügyminisztérium sajtófőnöke beszélt elsőként az Inforádióban.

Január elején a lap megírta, hogy bővítik a korrupció ellen is harcoló NVSZ-t, amely a korrupció elleni kormányzati fellépés kizárólagos összehangolója.

Egy négyéves folyamat harmadik lépéseként idén mintegy kétmilliárd forintot adott a kormány az NVSZ korrupció elleni fellépését segítő létszámfejlesztésre.

A hatékony küzdelmet szolgálja a 2020–2022 közötti időszakra szóló, középtávú Nemzeti korrupcióellenes stratégia is. A Bolcsik Zoltán vezérőrnagy vezette NVSZ létszámfejlesztése évek óta tart, hiszen 2014-től a szervezet alaptevékenységként látja el a korrupcióellenes tevékenységgel összefüggő kormányzati feladatok összehangolását, ami fokozatosan pluszmunkaerőt igényel. Csakúgy, mint a rendőrségi törvény 2018-as módosításában foglalt feladatbővülést (a védett állomány megnövekedése) eredményező változások.

Minderről a belügyi sajtófőnök is beszélt. Samu Attila leszögezte:

a hálapénz eddig is üldözendő volt, benne volt a büntető törvénykönyvben, így a január 1-jétől hatályos változás nem annak a nyújtását és elfogadását rendeli büntetni, hanem kiterjeszti a korrupciós bűncselekmények körét, nevezetesen a jogosulatlan előny elfogadásával.

Életbe lépett továbbá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény, aminek lényeges eleme, hogy az egészségügyben dolgozóknak február 28-ig nyilatkozniuk kell arról, hogy átlépnek-e ebbe a jogviszonyba. Módosult a rendőrségről szóló törvény is, amely a rendvédelmi szervek védelmi szolgálatának hatáskörét kiterjesztette mindazokra, akik az egészségügyi szolgálati jogviszonyt fogják választani a jövőben.

A fentiek értelmében a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) március 1-jétől alkalmazhatja a megbízhatósági vizsgálatot, ami az egészségügyi szolgálati jogviszonyt választókra vonatkozik.

A vizsgálat akár névtelen bejelentésre is elindulhat, ügyészi engedély alapján, de egy személy ellen évente legfeljebb három alkalommal.

A megbízhatósági vizsgálat olyan, a valóságban is előforduló élethelyzet mesterséges kialakítása, amely lehetővé teszi annak ellenőrzését, hogy a vizsgált személy eleget tesz-e a jogszabályokban előírt hivatali kötelezettségének, hogy befolyásmentesen látja el a feladatát, vagyis jogszabályszerűen jár-e el – részletezte Samu Attila dandártábornok, aki arról is beszélt, hogy az NVSZ új főosztályán jelenleg is tart az előkészítő munka, amelynek során olyan élethelyzeteket keresnek, ahol vizsgálhatják a célszemély korrupciós hajlandóságát. Az egészségügy azon területeit is górcső alá veszik, ahol az átlagos egészségügyi ellátásnál nagyobb a korrupciós kihívás.

A HVG.hu szakújságírója megfogalmazásában: „Az NVSZ (…) filozófiáját tekintve a védelemre, az »őrök« őrzésére fókuszál. Az őrzés alatt védelmet értenek, hiszen például egy korrupt rendőr az NVSZ által védendő rendőrség egészét veszélyezteti, de ugyanez igaz egy korrupt hivatalnokra is.”

E gondolatból levezetve az NVSZ belső kommunikációja is az, hogy nem a tisztességes állami dolgozók ellen van, hanem a védelmükben, és akiknek félnivalójuk van velük szemben, azok a becstelen, korrupt emberek. Mint például az a rendőrt, aki kenőpénzért cserébe eltekint egy szabálysértéstől és az orvos, aki hálapénzt fogad el, miközben munkájáért az államtól fizetést kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában