Ország-világ

2021.01.10. 10:02

Gyurcsány Ferenc kedvenc polgármestere újabb botrányt okozott

A vonatkozó szabályokra fittyet hányva a kiírt közbeszerzés összegét – a képviselő-testület jóváhagyása nélkül – több mint háromszorosára emelte, és az igencsak sötét, visszaélésektől hemzsegő Gyurcsány-Demszky-korszak főkertészének, Kocsis Lászlónak a cégét hozta ki nyertesként.

Budapest, 2020. november 4. László Imre (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Újbuda polgármestere beszédet mond Nagy Imre mártír miniszterelnök özvegye, Nagy Imréné Égetõ Mária emléktáblájánál Budapesten, a XI. kerületi Etele úton az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 64. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon, 2020. november 4-én. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Közlemény: Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzatáról valótlanságokat híreszteltünk

Sajnálkozásunkat fejezzük ki, hogy 2021. január 10. napján ezen online felületünkön közzétett, Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzatát érintő cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata a vonatkozó szabályokat megsértve a kiírt közbeszerzés összegét - a képviselő-testület jóváhagyása nélkül - több mint háromszorosára emelte, továbbá, hogy 18 milliárd forint összegű, parkfelújításra irányuló közbeszerzést nyert el egy konzorcium az Újbudai Önkormányzattól.

Újbuda baloldali városvezetésének parkfelújításra kiírt közbeszerzési eljárásában több botrányos visszaélést tárt fel a kontra.hu. Amint azt a lap összefoglalta – idézzük:

„Még februárban egy igen jelentős, 18 milliárd forint összegű, parkfelújításra irányuló közbeszerzést nyert el egy konzorcium, a Pannon Park Forest Parkfenntartó és Parképítő Korlátolt Felelősségű Társaság vezetésével a DK-s vezetésű Újbudai Önkormányzattól.

A probléma csak az volt, hogy az eredeti közbeszerzést 5,8 milliárd forintra írták ki. Sőt a keretmegállapodást a vállalkozók és maga László Imre is 5,8 milliárd forinttal aláírta (!), majd pár nappal később a kitöltött elektronikus közbeszerzési rendszer űrlapjára már 18 milliárdot írtak. Persze

arra vonatkozóan semmilyen indokolás nem derül ki a dokumentumokból, hogy mi volt a pár napon belüli több mint háromszoros áremelkedés oka.

 

A probléma csak az, hogy a DK-s polgármester által aláírt keretmegállapodás szerint és a közbeszerzési törvény szerint is szigorú feltételekhez kötött a szerződéses ár megemelése, amelyek közül egyetlen feltétel sem teljesült. Sőt:

 

egy ilyen áremelkedést a képviselő-testületnek is jóvá kellett volna hagynia, amire László Imre elfelejtett sort keríteni.

 

A nyertes konzorcium mögött az a Kocsis László áll, aki a Gyurcsány-Demszky-korszak idején volt a Főkert vezérigazgatója. Utólag úgy szépítette a múltját, hogy szembeszállt Hagyóékkal, és valóban ellenük vallott. De a rossznyelvek szerint valójában azért rakták ki a Főkertből, mert szabálytalanul emelt tőkét egy, a Főkert többségi tulajdonában lévő cégben, és így akarta kijátszani a közvagyont. Kocsis a másik érdekeltségébe tartozó céggel, a Parkfenntartóval is hasonló botrányt okozott Zuglóban, ahol egy harmadik vállalkozással, a DeerGarden Kertészeti és Szolgáltató Kft.-vel már szinte állandó párosként nyerik az amúgy gyanúsan rájuk kiírt közbeszerzéseket. A Pillangó park felújítása során, hasonlóan ehhez a projekthez, úgy határozta meg – az akkor még Karácsony vezette zuglói önkormányzat – az alkalmassági feltételeket, hogy jó eséllyel csak az ehhez a körhöz tartozó cég tudjon nyerni.

Ráadásul Kocsis cége nemrég a DK-s vezetésű III. kerületben is egy 70 milliárd értékű gigatenderhez jutott a Penta Általános Építőipari Korlátolt Felelősségű Társasággal közösen” – foglalja össze a baloldal újabb kétes ügyét a Kontra.

De ki is valójában László Imre, az Újbudát bő egy éve vezető Gyurcsány-párti polgármester, aki a közbeszerzési eljárás hivatalos menetét kikerülve emelte több mint háromszorosára a tender összegét, hogy aztán a Gyurcsány-Demszky-éra főkertészét hozza ki nyertesként? – teszi fel a kérdést az Origo cikke.

 

A 75. évében járó László Imre a kommunista diktatúra egyik kegyeltje volt.

 

Katonaorvos, a Kádár-rendszer – túlzás nélkül – gyűlölt honvédelmi miniszterének, Czinege Lajosnak egyik fő támogatottja. Karrierje éppen Czinege minisztersége idején ívelt felfelé.

Katonaorvosként egyébként fiatal kiskatonák szabadságáról is dönthetett. Később a Horn-kormány alatt a Központi Honvédkórház igazgatója lett, és karrierje tovább emelkedett.

Majd politikus lett, és Gyurcsány is megkedvelte. Ez képviselőséget, majd polgármesterséget jelentett neki.

A közelmúltban László Imre elsősorban zavaros, félreérthető megnyilvánulásaival keltette fel a sajtó figyelmét és okozott közfelháborodást.

Júniusban a XI. kerület testületi ülésén Adolf Hitlert dicsérte, szerinte a náci diktátort méltán választotta a Time Magazin 1938-ban az év legbefolyásosabb emberének. Szavai szerint Hitlernek „az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan a világgazdasági válság után”.

Később újságírói megkeresésre úgy szabadkozott, hogy „ez volt talán életem legszerencsétlenebb mondata.” A Heti TV-nek adott reggeli interjúban pedig zavarában sikerült egy újabb náci háborús bűnöst belekevernie magyarázkodásába, amikor Nelson Mandelát, a Dél-afrikai Köztársaság egykori elnökét Josef Mengelével, a hírhedt náci orvossal keverte össze.

„A vita arról zajlott, hogy Mengeléről lehet-e elnevezni utcát vagy teret, a Fővárostól kaptuk ezt az anyagot...” - mondta a polgármester, aki végképp nevetségessé vált azzal, hogy a náci diktátor miatti magyarázkodását egy újabb rettegett náci tömeggyilkos emlegetésével tetézte.

„Bocsánat, teljesen meg vagyok már keveredve” – vallotta be László Imre a Heti TV adásában. A riporter, a kínos helyzetet mentendő, annyit tett hozzá: „úgy látszik, nem tesz jót az embernek, ha túl sok interjút ad”.

Mint azt az Origo megírta, ősszel László Imre újabb, abszurd fellépésével adott hírt magáról, amikor szolgálati autóját a színművészetis tüntetők piros-fehér szigszalagjával ragasztotta össze. Amikor a Fidesz helyi szervezete levélben fordult a jegyzőhöz és felszólították, hogy távolítsa el az önkormányzat tulajdonában levő autóról a szalagokat, László Imre az autón látványos károkat hagyva tépte le azokat. Polgármesterhez meglehetősen méltatlanul a károkról elfelejtett jelentést tenni, amit szolgálati autóról lévén szó, kötelessége lett volna megtenni.

 

Borítókép: László Imre (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Újbuda polgármestere

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában